Arbetsgivare ska se kompetensen bakom diagnosen

En ny satsning ska hjälpa människor med funktionsvariationer ut på arbetsmarknaden. På rätt arbetsplats blir personerna en tillgång. ”Det finns ingen anledning att tala om funktionshinder”, säger Tina Ersson, Arbetsförmedlingen.

Fler möjligheter. Arbetsförmedlingens pågående projekt ska synliggöra arbetssökande med neuropsykiatriska diagnoser – en grupp som ofta missuppfattas om inte arbetsgivaren har kunskap och är fördomsfri.

Fler möjligheter. Arbetsförmedlingens pågående projekt ska synliggöra arbetssökande med neuropsykiatriska diagnoser – en grupp som ofta missuppfattas om inte arbetsgivaren har kunskap och är fördomsfri.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Dolda möjligheter2018-03-26 05:00

Arbetsförmedlingen har utvecklat sin verksamhet en hel del de senaste åren, efter att matchning utifrån kompetens med rätt arbetsgivare tillkommit i myndighetens uppdrag. Det senaste i raden av projekt och typer av insatser – ”Gör plats och se kompetensen” – riktar sig till en grupp som kan ha behov och rätt till arbetsmarknadsåtgärder, även om de egentligen inte ska behöva det.

Det handlar om vad som i många sammanhang benämns som ”dolda” nedsättningar – något som oftast finns hos personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) till följd av diagnoser som adhd, Aspergers syndrom eller autism.

Projektet är i startgroparna och sker på nationell basis. Kristina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen i Visby, ser ett stort behov av de riktade insatserna – som även blir en slags kampanj.

– Lokalt här på Gotland kommer vi bland annat jobba för att förhoppningsvis kunna ändra snedvridna inställningar och attityder. I stället för att fokusera på nedsättningar så ska vi se till varje individ. Vad är det för personer som vi har hos oss som arbetssökande och vad har de för kompetens?

Kristina Ersson berättar att arbetstagare med NPF-diagnoser kan tillföra mycket till en arbetsplats om bara kompetensen får komma till sin rätt. Diagnoser kan ge olika uttryck beroende på individen eller situationen. Generellt beskrivs personer med Aspergers ha lättare för att hyperfokusera på ett ämne eller en uppgift som för dem är stimulerande och intressant. Adhd kan ha ett liknande uttryck.

– Då finns egentligen ingen anledning att tala om funktionshinder, säger Kristina Ersson.

Men till en början kan arbetsförmedlingens olika resurser bli användbara och i vissa fall nödvändiga. Det kan handla om praktik eller andra arbetsmarknadsåtgärder, men också stöd från arbetsförmedlingens specialister – en resurs som långtifrån alla känner till. Men utgångspunkten ska handla om kompetensförsörjning för arbetsgivarna.

På sikt hoppas Kristina Ersson att projektet ska mynna ut i goda kontakter och flera samarbeten med lokala företag och arbetsgivare.

– Det handlar mycket om att bryta normer och motbevisa fördomar. Det går åt rätt håll och i dag pratar vi mer om utformning av arbetsplatser och vilka arbetsuppgifter som ska utföras än vilken till vilket yrke man söker folk, säger hon.

NPF

De vanligaste neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna (NPF) är ADHD, ASD/Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörning. ASD är ett nytt begrepp för att samla alla de diagnoser som tidigare kallades autism.

Aspergers syndrom handlar främst om hur hjärnan hanterar information. I vardagen märks det främst på hur man samspelar och kommunicerar med andra människor.

Många med ADHD har svårt att slutföra saker som de inte är väldigt intresserade av. Dessa svårigheter behöver dock inte bli påtagliga i en fungerande och anpassad arbetsmiljö.

Källa: Ungochasperger.se samt riksförbundet Attention

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!