Regionen förlorade tvist om avloppsutsläpp

Mark- och miljööverdomstolen har sagt sitt angående regionens utsläpp av avloppsvatten från Hemse avloppsreningsanläggning till Snoderån.

Vattnet måste lagras i minst fem månader innan det släpps vidare, bland annat med tanke på reduktion av bakterier.

Vattnet måste lagras i minst fem månader innan det släpps vidare, bland annat med tanke på reduktion av bakterier.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Dom2016-11-21 16:30

Mark- och miljööverdomstolen i Svea hovrätt, har prövat ett beslut som Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Stockholms län tog i januari 2015. Beslutet medgav att avloppsvattnet från Hemse avloppsreningsanläggning bara behöver lagras i en månad, jämfört med praxis som är minst fem månader.

Mark- och miljödomstolen upphäver nu det beslutet och ger i sin dom de klagande, Mästermyrs Vattenavledningsföretag och Ringome Bevattningssamfällighet, rätt. Vattnet måste lagras i minst fem månader innan det släpps vidare, bland annat med tanke på reduktion av bakterier.

Motparten i det fallet har varit Region Gotlands teknikförvaltning, länsstyrelsen Gotland samt länsstyrelsen i Stockholms län.

I domen står det att motparten inte har lämnat tillräckligt underlag för att kunna ta något annat beslut, det vill säga ge dispens för att korta lagringstiden.

Vattenrådet Snoderån är glada över beskedet.

– Vattenrådet har drivit ärendet i olika domstolar i snart två år och ser Mark- och miljööverdomstolens dom som en framgång för det gotländska miljöarbetet och en möjlighet att behålla den så kallade Gotlandsmodellen som innebär att näringsämnena i avloppsvatten används för att gödsla åkermark istället för att övergöda Östersjön.

Det skriver Björn Hjernquist, Vattenrådet Snoderån, i ett pressmeddelande.

Han skriver vidare att han förutsätter att Region Gotland nu ska bygga en ny lagringsdamm i Hemse för att kunna följa domstolens beslut om lagring i fem månader.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om