Hittills i år har Sjöräddningssällskapet (SSRS) i Fårösund haft ovanligt många räddningsuppdrag.
– För oss i Fårösund har det varit ganska mycket. Vi har haft fyra till fem skarpa uppdrag bara fram tills nu. Normalt brukar vi ligga på mellan fem och tio skarpa uppdrag under hela sommaren, säger Tomas Lerberg, stationsansvarig på SSRS i Fårösund.
Han menar att ökningen kan bero på att allt fler väljer att åka från fastlandet till Gotland med egen båt.
– De som oftast letar sig över är bra sjöfolk, de har bara haft otur och att det har hänt något som mastbrott eller maskinhaveri, säger han.
Däremot har antalet gotlänningar som behövt hjälp varit få.
– Vi har sällan några lokala utryckningar till gotlänningar. Jag tror att båtintresset överlag är ganska lågt på Gotland. Det känns som om intresset för fritidsbåtar har minskat på Gotland, säger han.
Av sommarens räddningsinsatser är det två som har varit extra dramatiska. Den ena inträffade den 3 juli under havskappseglingen Gotland runt då en kvinna fick bommen i huvudet och fick en skallskada. Den andra händelsen inträffade den 6 juli då en 10 meters trimaran med mastbrott drev mot pallkanten mellan Langhammars och Telleviken på Fårö.
– De hade mastbrott och ingen ström ombord när de gick upp på pallkanten och strandade, säger Tomas Lerberg.
En ytsimmare från Sjöräddningscentralens styrkor räddade de två personerna som fanns ombord men trimaranen gick inte att dra loss från pallkanten.
Först den 15 juli kunde det som fanns kvar av trimaranen bärgas.
– I lördags bärgades delar av trimaranen som hade slagits sönder, säger Tomas Lerberg.
Sjöräddningssällskapet har i dag drygt 100 000 medlemmar i hela Sverige och drivs på ideell basis.
– Vi söker ständigt frivilliga. Vi har brist på hela Gotland, säger Tomas Lerberg.