De gasar i Bro och ökar produktionen av miljöbränsle

Biogasbränslet fortsätter att öka på Gotland och nu blir BroGas-anläggningen nästan dubbelt så stor. Samtidigt har företaget Biogas Gotland satsat på öns första tankställe för HVO, en fossilfri diesel.

Avfall. Morötter, potatis pch palsternackor som sorteras bort hos grönsaksodlare hamnar i Bro där avfallet blir biogas.

Avfall. Morötter, potatis pch palsternackor som sorteras bort hos grönsaksodlare hamnar i Bro där avfallet blir biogas.

Foto: Dennis Pettersson

Drivmedel (GA)2017-06-13 05:01

För sju år sedan startade BioGas Gotland sin anläggning i Bro, där bland annat matavfall och gödsel blir biogas som används till fordonsbränsle och som energi till att driva delar av Arlas anläggning i Visby. Nu bygger BroGas ut för att nästan dubbla produktionen. I slutet av förra året öppnades även öns fjärde tankstation på Gotland.

– Fordonsgasförsäljningen går sakta uppåt i landet, men på Gotland ökar det 10-20 procent varje år. Vi har gått från ingenting till att vara bäst i landet, säger Magnus Ahlsten, huvudägare till Biogas Gotland och BroGas.

Sedan några månader tillbaka finns ytterligare ett fossilfritt bränsle på Gotland. En ny tankstation med HVO har öppnat vid Lundbygatan i Visby. Det är ett samarbete mellan Biogas Gotland och det fastlandsbaserade bolaget Energifabriken, som står för leveransen av HVO till Gotland. Bränslet passar bäst till tyngre fordon och entreprenadmaskiner med dieselmotor.

– Energifabriken hörde av sig och sa att de ville öppna tankställe på Gotland och då var frågan om vi skulle konkurrera eller samarbeta. Jag tycker att det är bättre att vi med gröna bränslen tillsammans slåss mot det fossila bränslet, säger Magnus Ahlsten.

Som GA tidigare har berättat har en del av Gotlandsbuss gula bussar redan byggts om för att gå på just HVO. Och sedan två veckor tillbaka körs även Arlas samtliga gotländska lastbilar med HVO i tanken.

– Vi har ett mål inom Arla att vi ska bli fossilfria och inte tillföra växthusgaser, säger Magnus Dahlblom, platschef på Arla i Visby.

Deras lastbilar tankades tidigare med diesel och för Arla har omställningen inte kostat något, förklarar han, eftersom bränslet kunde bytas ut utan åtgärder.

– Vi har inte sett att det blivit någon ökad bränsleförbrukning. Det är några ören dyrare, men ur miljösynpunkt så är det värt det, säger Magnus Dahlblom och fortsätter:

– Avfall från gårdarna blir biogas som vi kan köra i pannan på mejeriet. Då har vi verkligen fått ihop kretsloppet.

BroGas i särklass största kund är alltså Arla, som använder gasen i sitt mejeri och nu även tankar alla sina lastbilar med HVO.

– Arla är grunden till att vi kan göra en sån här satsning på Gotland, säger Magnus Ahlsten.

Men i takt med att Gotland fått fler biogasbilar, drygt 600 stycken, har andelen fordonsgas ökat.

– I början var det ungefär 90 procent till Arla. Nu är det ungefär 65 procent till dem och 35 procent av det vi producerar är fordonsgas, säger Magnus Ahlsten.

HVO –vätebehandlad vegetabilisk olja

HVO är förnybart alternativ till diesel. Det är en syntetisk diesel som framställs genom hydrering av växt och djurfetter. Den tillverkas huvudsakligen av olika restprodukter och avfall, som vegetabiliska och animaliska fetter och oljor. HVO är mindre giftigt än fossil diesel, är exempelvis inte farligt för vattenlevande organismer. Utsläppen vid användning är betydligt lägre än vid användning av fossil diesel.

Enligt Energimyndigheten kommer andelen förnybart bränsle inom transportsektorn att öka från 15 till 23 procent till år 2018. Det är framför allt biodieseln HVO som spås öka kraftigt de närmaste åren.

Källa: Energifabriken & Energimyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!