Morgonbussen till Fårösund är samma som tidigare, men sedan några veckor tillbaka går färden med förnybart bränsle i tanken. Bussen, årsmodell 2009, är ombyggd för att kunna köras på HVO (hydrerade vegetabiliska oljor).
– Vi började prata om att byta till ett mer miljövänligt bränsle redan för ett år sedan och när Energifabriken i höstas meddelade att de skulle öppna ett tankställe för HVO i Visby bestämde vi att ställa om alla våra bussar, berättar Peter Johansson vid Perssons Buss som har tre gula bussar i kollektivtrafiken samt ytterligare tre bussar till skolskjuts och turisttrafik.
I mitten av februari öppnade tankstället i Visby. Det är ett samarbete med Biogas Gotland och ligger granne med biogasmacken på Lundbygatan. Redan innan starten hade företagen i Gotlandsbuss köpt in nio bussar med den senaste standarden Euro 6 som klarar drift med HVO.
För att Perssons Buss skulle bli helt fossilfri krävdes en ombyggnad av de två gamla bussarna som rullat i kollektivtrafiken sedan 2009. Det behövdes inga större åtgärder.
– Nej, det kostade inte mer än 5 000- 10 000 kronor per buss, säger Peter Johansson och tillägger att servicekostnaderna inte ökat efter ett par veckors provkörning.
– HVO är lite dyrare, men i gengäld minskar vi utsläppen av koldioxid med 250 ton per år. Det känns bra, säger Peter Johansson.
Nu körs ett tiotal bussar i kollektivtrafiken på HVO. Gotlandsbuss är på väg att fasa in fler av de totalt 24 bussarna i landsbygdstrafiken.
Peter Johansson är lite orolig över att förbrukningen av HVO blir så liten på Gotland, att Energifabrikens intresse kommer att svalna. Men bolagets vd Charlotte Elander är positiv.
– Vi har kommit igång snabbare än vi räknat med, och intresset är stort. Ett 50-tal fordon tankar HVO. Det är i första hand bussar och tunga lastbilar, men även personbilar tankar HVO, säger hon.
Den HVO som Energifabriken säljer tillverkas av Neste i Finland. Till största delen utgörs råvaran av restprodukter, slakteriavfall och använda frityroljor.
Försäljningen av HVO har ökat kraftigt sedan det blev helt skattebefriat 2015. Förra året såldes fem miljoner ton HVO i världen, varav Neste tillverkade drygt hälften.
Utbyggnaden av HVO går snabbt i landet. Naturvårdsverket har via Klimatklivet gett bidrag till 41 tankstationer för HVO. Energifabriken har fått bidrag till 13 av de 17 stationer bolaget har öppna för allmänheten.
– Vi fortsätter att bygga ut. Vid årets slut räknar vi med att ha 25 stationer igång, berättar Charlotte Elander.