"Vi kan inte lösa det här på egen hand"

Regionens undersökning om ungas narkotika-, alkohol- och tobaksanvändning visar återigen ett nedslående resultat. Nu vädjar man till samhället i stort.

Unga som röker, snusar eller dricker är inne i ett riskbeteende. Då är det lättare att ta steget till narkotika.

Unga som röker, snusar eller dricker är inne i ett riskbeteende. Då är det lättare att ta steget till narkotika.

Foto: Helena Landstedt/TT

Droger (GT)2016-12-17 05:00

Drogvaneenkäten görs vartannat år. Enligt den senaste rapporten, som presenterades nyligen, har andelen pojkar som använt narkotika under det gångna året ökat från 4 till 6 procent sedan förra mätningen.

Flickorna ligger kvar på 6 procent. Båda siffrorna gör att Gotland placerar sig en bit över rikssnittet.

Samtidigt varnar rapporten för förhastade slutsatser, eftersom underlaget är begränsat till elever i årskurs 9.

Men det är inte en anledning till att ta lätt på problemet, säger Cora Juniwik, folkhälsostrateg vid Region Gotland.

– När vi talar om droger i det här sammanhanget handlar det i princip uteslutande om cannabis, förtydligar hon.

Hur förklarar man den ökning som rapporten visar på?

– Generellt ser vi en mer liberal inställning till droger nu för tiden. Ungdomarna tycker inte att det är en så stor grej att använda cannabis och man ser ingen risk med det. Dessutom är det ganska lätt att få tag på cannabis här.

Hon är inte ensam om att uppleva en alltmer drogliberal attityd på ön. Öppenvårdsmottagningen Minimaria och polisen har gjort samma bedömning.

– Många av ungdomar tar väldigt lätt på cannabis och likställer det med att dricka alkohol, sa Marcus Olofsson vid Gotlandspolisen till GT nyligen.

Drogvaneenkäten slår också fast att gotländska niondeklassare röker och snusar mer än i övriga landet.

– Snusandet är oroande. Där slår Gotland i taket i riket. Man får inte glömma att snus innehåller nikotin och att det är oerhört vanebildande, säger Cora Juniwik.

Det ena ska kanske inte likställas med det andra – men Cora Juniwik tycker att man ska vara medveten om att det inte är vattentäta skott mellan tobak, alkohol och droger.

– Rökare vet hur man gör för att dra ned rök i lungorna. Då är det lättare att ta steget till droger. Samma sak kan sägas om snus och alkohol, eftersom man kommer in i ett riskbeteende.

Därför är det av oerhörd vikt att fånga upp ungdomarna som riskerar att hamna i ett beroende tidigt, tycker Cora Juniwik.

– Det är viktigt med en trygg hemmiljö och stöd från föräldrar och skola. Och alla måste dra sitt strå till stacken. Det här är inget regionen kan lösa på egen hand. Vi behöver uppbackning av idrotten, av föräldrarna – hela samhället egentligen. Vi får se vad nästa mätning visar, men tillsammans tror jag att vi kan ringa in det här, säger hon.

Slutsatser i enkäten

Rökning: Fler niondeklassare röker på Gotland jämfört med riket. Rökning är vanligare bland flickor än bland pojkar. Rökningen ökar också bland flickor.

Alkohol: Jämfört med riket har fler flickor och pojkar på Gotland druckit alkohol de senaste 12 månaderna. Det är vanligare att flickor har druckit alkohol än att pojkar gjort det. Större andel flickor på Gotland har varit berusade vid 13 års ålder eller yngre i jämförelse med riket.

Narkotika: Det är ingen tydlig skillnad mellan flickor och pojkar. Det är vanligare på Gotland än i riket att pojkar och flickor har använt narkotika de senaste 12 månaderna.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om