Den senaste drogvaneenkäten som gjordes bland Gotlands niondeklassare och presenterades år 2016 visar att användningen av narkotika ökar. Denna bild delas av Gotlandspolisen, som ser att det finns god tillgång av cannabis på ön. Med detta som bakgrund bjöd Region Gotland och Länsstyrelsen in till två föreläsningar om ungas cannabisanvändning. Föreläsare är Mattias Gullberg, socionom och familjerådgivare med lång erfarenhet av behandlingsarbete med tonåringar inom Mini-Maria Göteborg. Han berättar att narkotikaanvändningen på nationell nivå inte ökar utan har de senaste åren legat på en jämn nivå.
– I vissa grupper röks det mycket, och de som röker regelbundet gör det mycket. Men bland övriga varken ökar eller minskar det, säger Mattias Gullberg.
På onsdagskvällen hölls en föreläsning för föräldrar och deras barn och allmänheten, där drygt 80 personer deltog. Under torsdagen var i stället bland annat skolpersonal, medarbetare inom elevhälsan och polisen inbjudna. En av alla åhörare i den fyllda aulan på Wisbygymnasiet var Ingrid Huss van Tour, lärare på Solbergaskolan i Visby.
– Om jag som efter en lång lärargärning tycker att det var intressant tyder det på att det måste upp till ytan. I dag finns andra målgrupper och då behövs ny information, säger hon.
Mattias Gullberg berättar att det kan vara svårt att upptäcka vem som använder cannabis, men vissa saker kan man vara uppmärksam på.
– En del symtom är desamma som att vara tonåring. Men man kan uppmärksamma olika beteendeförändringar, om det sker snabba kompisbyten eller om skolresultaten förändras. Lyssna inåt. Ofta vet man som förälder om något är fel men man kanske inte vet vad. Droger kan vara en anledning, säger han, och tillägger att cannabis har en individuell påverkan och att alla påverkas olika.
I vilka grupper i samhället är cannabisanvändning vanligast?
– Bland den vita medelklassen. Vi har råd, vi är kanske uppvuxna med föräldrar som druckit mycket alkohol och har en liberal inställning. Det är de i förorten som säljer till oss vitingar, och förortsborna som åker fast på det. Men det är vi som är marknaden, säger Mattias Gullberg.
Han har genom sitt arbete med tonåringar på Mini-Maria träffat många som använt narkotika.
– En del tycker om det för att de slipper jobbiga tankar och funderingar. Det är jobbigt att vara tonåring i dag. Ett exempel är att en del mår dåligt av omgivningen och har en slags politisk ångest. De ser någonting jobbigt på nyheterna och tolkar det som en individuell svaghet och tänker ”det är mig det är fel på”, säger Mattias Gullberg, och fortsätter:
– För 25 år sedan hade man gått ut och demonstrerat eller engagerat sig i ett politiskt parti, nu tar vissa till cannabis för då slipper de tänka på det.
Hur ska vi få bukt med cannabisanvändningen?
– Vi behöver ta unga på allvar. Våga prata med dem, undra, vara nyfikna och ställa obekväma frågor. Men det allra viktigaste är att de går i skolan, det är steg ett. Om några inte går till skolan får vi hjälpa dem att göra det, säger Mattias Gullberg, och tillägger:
– Vi ska vara stolta över vår restriktiva narkotikapolitik. Den är inte bra till 100 procent, men funkar hyfsat i förhållande till andra länders.