– Det vi gör här på skolan är att om vi hör om någon brukat alkohol eller droger så ringer vi föräldrarna. Det gör vi så fort vi får höra något. Ibland kommer det upp namn och då tar vi det på största allvar, säger Kerstin Andersson, rektor på Solbergaskolan.
För några år sedan var drogen spice stor bland öns ungdomar men enligt Kerstin Andersson är det nu andra droger som ungdomarna använder.
– Jag har tyckt under de senaste åren att man röker mer cannabis och hasch, säger hon.
Skolan arbetar aktivt med att vara uppmärksam på tecken som kan tyda på att något är fel. I första hand handlar det om ungdomarna på högstadiet som är i åldrarna 14-16 år.
– Vi tittar på riskfaktorer, exempelvis om någon är frånvarande, trött eller på något sätt bryter sina vanliga mönster.
Enligt Kerstin Andersson är det viktigt att ha en god kontakt med föräldrar, polis och andra i samhället.
– Vi måste ta hjälp av andra sociala faktorer.
Om det finns misstanke om drogmissbruk brukar föräldrarna få rådet att kontakta Minimaria som är en öppenvårdsmottagning för ungdomar upp till 24 år.
Sedan årsskiftet har Solbergaskolan även anställt två socialpedagoger som jobbar med de elever som inte kommer till lektionerna.
På skolan florerar många rykten som ofta visar sig vara just rykten menar Kerstin Andersson.
– Men känner vi att problemen eskalerar så är det jätteviktigt att vi framför det så att alla blir uppmärksamma.
Polisen på Gotland har under en lång tid sett att det förekommer mycket narkotika på ön. Något som de arbetar aktivt med.
– Det handlar dels om informationsinhämtning och dels om aktivt uppsökande, av poliser i yttre tjänst. Vi jobbar på gatulangningsnivå för att hitta de unga brukarna, säger yttre befäl Daniel Karlsson till Helagotland.se i tidigare artikel.