Det hävdar Marcus Olofsson, kriminalinspektör, vid Polisen på Gotland.
– Cannabis är så klart inget nytt på Gotland. Men under den stora spiceperioden för några år sedan märkte vi en klar nedgång. Nu när spice är borta har cannabis kommit tillbaka, och det i stor omfattning, säger han.
Förändringen är alltså mest påfallande bland ungdomar, hävdar Marcus Olofsson.
– Vad vi ser är en attitydförändring hos de unga vi kommer i kontakt med. Många av dem tar väldigt lätt på cannabis och likställer det med att dricka alkohol.
Att odla drogen är inte särskilt svårt. Mycket av den utrustning som behövs kan köpas lagligt från internet. Varje år gör Polisen på Gotland ett antal tillslag mot så kallade garderobsodlingar.
– Odlingarna vi tar i beslag är sällan särskilt stora. Tendensen nu, både här och i resten av landet, är fler och mer småskaliga odlingar, säger Marcus Olofsson.
I sin senaste rapport om narkotikaläget i Sverige ger Folkhälsomyndigeten stöd åt den bild Marcus Olofsson tecknar. Enligt myndigheten ökar cannabisbruket bland män och unga i åldrarna 16-29 – även om användningen inte är lika utbredd som i andra europeiska länder.
Cannabismissbruk är också den vanligaste anledningen till att ungdomar tar kontakt med öppenvårdsmottagningen Minimaria.
Eva Lindvall, samordnare på Minimaria, vågar inte uttala sig om någon ökning eller minskning. Mottagningen öppnade 2015 och därför kan man ännu inte se någon utveckling över längre tid.
– Men en sak har vi noterat. Från årsskiftet har vi fler under 18 som söker sig till oss. Om det beror på att fler i den åldern röker cannabis eller om vi och våra samarbetsparters bara blivit bättre på att få fler att inse att vi finns – det vet jag inte, säger Eva Lindvall.
De som söker hjälp, hur ser de på sitt cannabisbruk?
– Många av dem har en väldigt liberal syn på drogen. Frånsett att det är olagligt har de yngre ännu inte hunnit få några direkta negativa erfarenheter av den. Då är det lätt att man drar slutsatsen att cannabis inte är så värst farligt. Att få ungdomarna att ändra uppfattning är en stor pedagogisk utmaning. Och vi vill heller inte falla tillbaka på skräckpropaganda, som kan få fel effekt.
Att Gotland är förhållandevis litet är en riskfaktor, tror Eva Lindvall.
– En drog som cannabis kan få ett stort genomslag om den kommer in på en liten ort, där många känner varandra, vilket leder till att fler provar den.