Den första april trädde en ny lag i kraft som ger singelkvinnor rätt till assisterad befruktning med donerad sperma, antingen genom insemination eller med IVF, provrörsbefruktning. Ensamstående kvinnor har nu samma möjlighet som gifta par, registrerade partners och sambor att skaffa barn. Men på flera håll i landet får kvinnor inte ens ställa sig i kö för behandling, däribland Gotland.
– I princip alla landsting inväntar klara riktlinjer om kunskapsstöd, regelverk och finansiering från Socialstyrelsen. Utan den vägledningen kan vi inte bedöma vem som kan komma i fråga, säger Maria Dalemar, Region Gotlands hälso- och sjukvårdsdirektör.
Precis som tidigare kommer Region Gotland att remittera alla patienter med önskemål om IVF till Stockholms Läns Landsting, och det är där alla riktlinjer som även Gotland kommer följa, styrs upp. I Stockholm inväntas Socialstyrelsens riktlinjer och det kommer inte vara möjligt att remittera någon dit förrän landstinget har tagit emot Socialstyrelsens vägledning – vilken väntas vara klar först i december.
Trots att en handfull kvinnor från Gotland nu har hört av sig och visat intresse av att skrivas upp på en väntelista, kan inget göras förrän vägledningen från Socialstyrelsen är klar.
– Jag tycker att det är väldigt konstigt hur man kan klubba igenom en lag utan att ha några riktlinjer klara innan den träder i kraft. Det handlar både om juridiska frågor som inte är säkerställda och vad som ska gälla när man gör bedömningar, säger Anna Norsell, biträdande enhetschef öppenvård obstetrik och gynekologi, Region Gotland.
Socialstyrelsen uppskattar att runt 800 ensamstående kvinnor i Sverige kommer vilja bli gravida med hjälp av en donator under det första aktiva året, men väntetiden kan bli lång. I dagsläget är det brist på spermadonatorer och enligt Socialstyrelsens beräkningar kommer det krävas runt 340 nya donatorer för att tillgodose efterfrågan på behandlingar när de nya riktlinjerna är klara. Dessutom har de män som tidigare donerat sperma gett ett medgivande om att tillåta insemination för par som söker assisterad befruktning – inte ensamstående. Enligt den nya lagen måste därför ett nytt medgivande ges när det gäller ensamstående kvinnor som vill få en donation, något som ytterligare skjuter upp processen.