Gotland fortsatt i topp på önskelistan

Ett fritidshus ska gärna vara rött och ha vita knutar. Om det dessutom ligger på Gotland och har vatten, avlopp och el uppfylls mångas bild av semesterdrömmen.

Ett rött fritidshus med vita knutar är något många drömmer om.

Ett rött fritidshus med vita knutar är något många drömmer om.

Foto: Hasse Holmberg / TT

drömmen om ett fritidshus2019-03-19 18:10

Gotland är för fjärde året i rad favorit när svenskarna drömmer om var de helst vill ha sitt fritidshus. På andra plats kommer Stockholms skärgård och på tredje plats Öland, enligt en ny undersökning från SBAB. Bohuslän, som förra året låg på andra plats har halkat ned till femte på årets lista.

60 procent av de svarande uppger att varmvatten och avlopp är viktigt vid köp av ett fritidshus, och 59 procent tycker att elektricitet är viktigt. Mindre än hälften anser att det är viktigt att ha nära till bad eller sjöutsikt.

– Det går faktiskt stick i stäv med vad våra kunder vill ha. Man vill ha just närheten till havet, det är därför man kommer till Gotland. Vi är ju lite unika på Gotland, med 80 mil kust. Var du än bor så har du nära till havet, säger Peter Tumegård, mäklare på Fastighetsbyrån i Visby.

Han tror att det stämmer att folk önskar sig hög standard på sitt fritidshus, men att plånboken inte alltid räcker till.

– De senaste åren har fritidshuset tenderat att ha högre standard än det man haft på sin hemort. Vi kallar det för ”Gotlandslimpan”, man köper gärna ett fritidshus som har kalkstensgolv, putsat, golvvärme – alltså hög standard. Det vi ser nu är att man kanske fortsatt vill ha hög standard, men man har inte råd. Det billigare fritidshuset har fått en renässans, säger Peter Tumegård.

Den stora kundgruppen, som finns i Stockholm, har redan förbrukat det mesta av låneutrymmet på sin permanentbostad och kan därför inte längre lägga lika mycket på sitt fritidshus.

– Den enklare sportstugan är nu alldeles utmärkt, den som man kanske ratade för några år sedan. Vatten, avlopp och el är en dröm, men man kanske får acceptera att det finns ett utedass, säger Peter Tumegård.

Att dela ett fritidshus med andra kan vara ett sätt att få ned kostnaderna, men ställer också stora krav på samarbetet mellan ägarna.

De allra flesta i undersökningen, 85,1 procent, uppger att de inte har funderat på att köpa fritidshus ihop med andra, men här är det stora skillnader mellan åldersgrupperna. Bland 23–35-åringarna har drygt 20,4 procent funderat på att samäga ett fritidshus, men bara 4,2 procent av 56–80-åringarna.

966 personer mellan 20 och 80 år i hela Sverige har deltagit i undersökningen som utfördes av undersökningsföretaget Synoint mellan den 22 och 25 februari.

Drömplatsen för fritidshus 2019

1. Gotland

2. Stockholms skärgård

3. Öland

4. Österlen

5. Bohuslän

6. Fjällen

7. Halland

8. Dalarna

9. Blekinge

10. Båstad/Bjärehalvön

11. Norrlandskusten

12. S:t Annas Skärgård

13. Småland

14. Södermanland

Källa: SBAB:s enkät (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!