– Vi träffades på en filminspelning. Det var där det blev kärlek, berättar Saša Jancic och nickar bort mot Jacqueline Ragheb.
Trollhättans filmvärld var deras mötesplats för snart tio år sedan. Hon läste filmmanusutbildning och han studerade till filmproducent. Efter tre år flyttade de till Gotland tillsammans och fortsatte att arbeta och studera.
På en entrepenörsutbildning via Science Park Gotland kunde de utveckla sina idéer, erfarenheter och värderingar i sitt produktionsbolag.
– Därifrån växte Rumblewood, säger Saša Jancic.
De är båda delägare i byrån som nyligen har flyttat in på Adelsgatan i Visby. Med ett skogsinspirerat skyltfönster, återanvända möbler och vintageinredning har de skapat ett kreativt kontor. Där finns även ett litet veganskt kök och en studio med lampor drivna av grön el. Deras entrepenörskap är samhällsdrivet och paret försöker leva, verka och skapa på ett hållbart sätt.
– Vi vill jobba mycket lokalt, men vi gör även större projekt och har jobbat med Telia, Svenska Spel och olika kommuner, berättar Saša Jancic.
De har arbetat med produktioner i flera år, men vid sidan av annat arbete. Produktionerna sträcker sig från kortskräckisar och youtubeklipp till långfilmspiloter och reklamfilmer. Nu satsar de på heltid även om det är en ekonomisk risk. Fast de säger att de har tagit risker hela livet.
För Jacqueline Ragheb har en stor del av uppväxten, studietiden och yrkeslivet handlat om kamp.
– Jag dras till orättvisor som jag vill berätta om och beröra de som inte har varit i närheten av det, säger Jacqueline Ragheb.
Genom film vill hon bland annat motverka den intolerans och mobbning hon själv har blivit utsatt för. Utöver egna spelfilmer och beställningsjobb planerar de olika filmprojekt med asylsökande och EU-migranter på Gotland.
– Jag har själv varit flykting och kom hit när jag var sju och ett halvt år, berättar Jacqueline Ragheb.
Hennes historia skiljer sig från de flesta som kommer hit idag, men hon ser ändå aspekter som förenar.
– Det är en gemensam känsla. Självkänslan tas ifrån en och man är längst ner på listan, förklarar hon.
En av filmidéerna handlar om kulturkrockar och en annan om livsdrömmar. Genom att samarbeta med migranter på Gotland hoppas produktionsparet att öka förståelsen hos publiken. Samtidigt som de stärker de som medverkar.
– Att de vi porträtterar ska känna stolthet. Det är så man växer, det är så vi har växt.
Hon är född i Egypten och hans föräldrar är födda i Serbien. Deras erfarenheter som första och andra generationens invandrare skiljer sig åt. Och de vill vara med och påverka hur tillvaron blir för den generation invandrare som kommer idag.
– Mina föräldrar kom hit på 70-talet och då ville man ha hit folk. De har varit med och byggt upp det här landet. På vissa ställen i Europa idag ser det ut som andra världskriget, det är inte rätt, säger Saša Jancic.
Han hoppas kunna nå ut med positiva budskap, som en motvikt, genom en egen webbkanal.
– Det är fantastiskt med sociala medier, att där kan man nå ut på en dag, säger Saša Jancic och knäpper illustrativt med fingrarna.
– Det finns ingen garanti att lyckas, men de här historierna som berör behöver komma ut. Det svåraste är att leva med dem utan att de kommer ut, tillägger Jacqueline Ragheb.