Trafikförsörjningsprogram 2019, kollektivtrafikplanen som GT tidigare skrivit om, vållade en del debatt i regionfullmäktige. Men det handlade mest om varför dokumentet har blivit försenat och vilka konsekvenser detta har fått för pågående upphandlingar. SD yrkade först på återremiss, men drog sedan tillbaka sitt yrkande.
I övrigt stod alla partier bakom programmet och dess målsättning: Fler gotlänningar måste ta bussen i framtiden och det ska också bli lättare att välja det alternativet.
Bred enighet rådde alltså kring ett mer klimatsmart resande, vilket gjorde nästa punkt på dagordningen extra intressant: Den nya besöksnäringsstrategin.
Ordet hållbarhet nämns på många ställen i det dokumentet – samtidigt slår det fast att vi vill ha 20 procent fler resande till och från Gotland med flyg och färja.
Är detta en miljömässig paradox? Det antyddes åtminstone av FI:s Tomas Pettersson:
– När vi säger att folk måste flyga mindre, hur ska vi då motivera att fler ändå ska flyga hit?
Miljöpartiets Isabel Enström hade liknande synpunkter:
– Det här är en viktig strategi, men jag är besviken på att vi inte har kommit längre. Att vi antar ett dokument där vi rakt av vill öka resandet är problematiskt. Vi i Miljöpartiet fick yrka i regionstyrelsen för att faktiskt få in hållbarhet i strategin, sade hon.
Motargumenten kring detta handlade mycket om möjligheterna till tillväxt inom besöksnäringen utan ytterligare klimatpåverkan.
– Jag har till exempel en vision om Sveriges första fossilfria flyglinje mellan Visby och fastlandet, sade Eva Nypelius (C).
Stefan Nypelius (C) hade också ett förslag på en lösning:
– Jag tror vi kan öka med 20 procent utan att utöka antalet turer – vi har ju mycket kapacitet under lågsäsong kvar att utnyttja. Vi måste använda befintliga resurser på ett bättre sätt, sade han.
Det hela mynnade ut i diskussioner om hur mycket emfas som faktiskt skulle läggas på själva miljöaspekten i strategin.
Bland de så kallade ”operativa målen” står det redan att resandet ska öka ”med ett tydligt fokus på klimatsmart resande” – men Isabel Enström yrkade ändå på att hållbarheten skulle vara en helt egen punkt på denna mållista.
Detta yrkande avslogs i slutändan.
Men inte förrän votering hade genomförts, där totalt 13 ledamöter från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ valde att rösta på Isabel Enströms förslag.