GT har kontaktats av personer som vittnar om en rörig situation i hamnen i Fårösund, där bland annat korsningen och vägen in på Strandvägen blockeras av bilister som ska med färjan över till Fårö.
När GT pratar med Fårösundsbon Magnus Bandholtz får vi en mer nedtonad syn på läget. Han tycker inte att man kan prata om ett rådande kaos – inte än.
– Det kommer senare, från juli till slutet av industrisemestern. Så vi som bor här är nog alla överens om att det kommer bli kaos, det blir det varje sommar.
Grundproblemet till att framkomligheten längre ner mot hamnen försämras, ligger i skyltningen – eller kanske bristen på den, förklarar Magnus Bandholtz:
– Det lätt att misstolka hur man ska köra och slutar med att folk hamnar i körfilen som inte går till färjan. Det går inte att backa heller för då ligger det redan en bilkö i ryggen.
Som ortsbo är han van med problematiken. Och diskussionen kring den.
– Det har skickats in förslag om ny skyltning och andra åtgärder. Jag vet att Trafikverket varit här och tittat på det men de har väl inte ansett att de kan göra något, säger Magnus Bandholtz.
– Man är väl lite hemmablind också och vet hur man ska köra om det uppstår dubbla köer. Däremot är det ett under att ingen blivit allvarligt skadad av dem som kliver ur sina bilar från bilkön när de väntar.
– En tre-fyra trafikvärdar skulle kunna göra stor nytta med information om säkerhet och hur man ska köra, fortsätter han.
Erik Olsson, färjerederiets distriktschef och stationerad i Fårösund, säger att resandet varit stort de senaste veckorna.
– Dubbelköbildningen skapar ju en problematik varje år. Men jag vet inte om det går att göra något från Trafikverkets sida. Angående skyltningen så ingår den inte i mitt arbetsområde, men jag känner till diskussionen sedan tidigare.
Däremot håller han med om säkerhetsbristerna, men har svårt att se någon lösning.
– Folk borde ha bättre förnuft om man ska kliva ur sina bilar. Att börja med trafikvärdar är inget jag har hört diskuterats på Trafikverket men som sagt så är det mer en fråga för vägavdelningen, säger Erik Olsson.
Räknat på antalet bilar, lastbilar och fotgängare som rest med linjen i maj, visar det sig att resandet med Fåröförbindelsen är något lägre jämfört med samma period förra året.
– Visst finns det stora toppar och det finns såklart korsningar som blockeras då och då men om det är ett problem – det beror nog på vad man relaterar till, säger Erik Olsson.