Dubbelt så höga avgifter för sjukresor

Region Gotland behöver få in mer pengar och dubblar därför avgiften för patienter som behöver resa till fastlandet för vård.

Ingrid Gadd fick en chock då hon såg fakturan för en anhörigs sjukresor.

Ingrid Gadd fick en chock då hon såg fakturan för en anhörigs sjukresor.

Foto: Dennis Pettersson

Dyra sjukresor2016-06-20 07:45

Den avgift som en patient betalar för sjukresor till och från sjukhus på fastlandet har höjts till det dubbla, från 290 kronor tur och retur, till 608 kronor, enligt beslut i regionfullmäktige i början av april.

– Det var en chock när räkningen kom! säger Ingrid Gadd, pensionerad lärare, som sköter fakturor för en anhörigs räkning.

Enligt en uträkning som Ingrid Gadd själv har gjort, kostar en resa för en pensionär till och från Huddinge sjukhus, strax under 300 kronor. Ändå ska patienten betala 608 kronor till Region Gotland.

– Det är rent bedrägligt förfarande, det kan inte vara rimligt. Regionen ska inte tjäna pengar på sina patienter, det måste vi i alla fall begripa att det är fullständigt galet, säger hon.

När patienten har betalat 1 900 kronor inom en tolvmånadersperiod börjar högkostnadsskyddet för sjukresor att gälla och Region Gotland tar då hela notan. Patienten behöver göra fyra sådana turer för att nå dit eftersom tre resor kostar 1 824 kronor, det vill säga 76 kronor från maxtaxan.

– Hur många ligger och flänger till Karolinska eller Huddinge sjukhus så mycket under ett år? undrar Ingrid Gadd.

Det är inte pengarna i sig hon framförallt är upprörd över utan det handlar om principen, att gotlänningar ska betala mer än andra.

– Om Visby lasarett inte kan ge oss den specialistkompetens vi behöver, ska det inte kosta oss mer att åka till annat sjukhus än vad det gör att åka till lasarettet här. Det är en fråga om solidaritetsprinciper, säger Ingrid Gadd.

Hon är inte bara arg utan också orolig för dem som är sjuka och ensamma, oavsett ålder, som kanske inte har någon som kan tala för sig eller hjälpa till med att göra exempelvis egna bokningar. Att de dessutom ska byta bussar och andra färdsätt, i en stad de inte är hemma i, är ytterligare ett stressmoment.

– Det är säkert unga människor som råkar ut för det här också, som inte vågar säga ifrån, men i min generation är man inte van att klaga.

Det är vårdgivaren som beslutar om patientens hälsotillstånd berättigar till sjukresa. Resorna bokas hos Reseservice inom Region Gotland, hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Om inte något speciellt medicinskt behov föreligger ska det billigaste färdsättet användas. Om patienten ändå väljer ett dyrare resealternativ, som kostar mer än de 608 kronorna, får denne själv betala mellanskillnaden. Däremot blir det inte billigare för vårdtagaren om biljettpriset är lägre. Man kan också boka sina resa själv.

– Resenärer som åker på utomlänsvård kan välja att boka och betala sin resa själv och sedan skicka in kvitton till Region Gotland för att tillgodoräkna sitt utlägg till högkostnadsskyddet, berättar Anita Carlsson, enhetschef inom kollektivtrafiken.

Hon är en av dem som har arbetat fram underlaget om höjda avgifter, som tekniska nämnden grundade sitt beslut på. Något specifikt resonemang kring förslaget om de höjda avgifterna för sjukresor redovisar hon inte utan förklarar att det handlar kort och gott om att få in mer pengar.

– Det är ett sätt för oss att få högre inkomst, det är så vi ser det. Enligt uppdrag från tekniska nämnden skulle vi spara pengar. Det är det som är grunden och någonting skulle avgiften höjas till, säger Anita Carlsson.

Att höjningen är så stor kommenterar hon inte, men säger att hon förstår att det väcker oro och ilska.

– Det är tråkigt och jag har förståelse för de som känner sig drabbade, men någonstans ska vi spara de här pengarna.

Avgifterna för sjukresor till och från fastlandet gäller oavsett om resan sker med flyg, taxi, båt eller buss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om