Till Destination Gotlands öppna forum strömmade mailfrågor in om biljettpriserna. GA:s granskning av Gotlandsbolaget har väckt frågan på nytt. Att gotlänningarna sedan 2014 måste betala extra för en ombokningsbar biljett upprör många.
Cattis Sundh hör till kritikerna. Nyligen bokade hon en resa till fastlandet.
– Jag brukar inte välja flexibiljett, men den här gången ska vi vara borta rätt länge och då vill jag inte chansa. Vi kan bli sjuka. Dessutom har jag tre hundar så något alternativ till färjan finns inte för oss, säger hon. Att flyga går inte.
Av biljettpriset på 1 857 kronor för familjen är 298 avgift för att få möjlighet att boka om.
– Flexibiljetten är en smyghöjning. Jag tycker det är fult, säger Cattis Sundh.
Det statliga stödet ska säkra ett lågt biljettpris för gotlänningarna och deras fordon. I avtalet mellan Destination Gotland och Trafikverket finns ett högkostnadsskydd. Maxpriset för en personbiljett får i år aldrig överstiga 255 kronor och för personbilen inte 330 kronor, inklusive moms.
Ett påslag med 20 procent för att göra biljetterna ombokningsbara innebär dock att gotlänningarnas resor kan bli dyrare än maxpriset. När GA provbokar en personbiljett med avgång 2 juni stiger priset på den tillgängliga biljetten från 225 till 270 kronor när vi väljer flexibiljetten.
Men det här är tillåtet eftersom det inte regleras i nya avtalet. Diskussionen om vad högkostnadsskyddet ska omfatta inleddes under förra avtalsperioden. Trafikverket och Destination Gotland kom fram till att en avgift för av- och ombokning inte ingick.
– Definitionerna blev tydliga och då såg vi att de extra tjänsterna låg utanför avtalet, säger Lars Hellström vid Trafikverket.
Hur är det med högkostnadsskyddet i det nya avtalet?
Avsnittet om priserna säger att ”bokningsavgifter eller motsvarande” ska ingå i de takpris och maxpris som gäller för gotlänningar och deras fordon. När GA ber Trafikverket förtydliga vad som ingår i ”bokningsavgifter eller motsvarande” begär controllern Lars Hellström betänketid innan han återkommer med ett svar.
– Det pris som regleras är en överfart med sittplats. Det innebär att rederiet kan sälja tjänster utöver denna bastjänst, till exempel tillägg som ger kunden rätt att boka om eller av biljetten, svarar Lars Hellström efter en dag.
Destination Gotlands vd Christer Bruzelius påpekar att när flexibiljetten infördes sänkte rederiet priset med sju procent. 2014 var påslaget tio procent. Nu lägger Destination Gotland på 20 procent för att göra biljetten ombokningsbar.
– Vi har haft en justering under de sista åren. Samtidigt är det en avgift man under en stor del av året kan välja att inte använda eftersom platstillgången är stor och man kan boka resan med kort varsel. Vi tycker att man ska ha den här valmöjligheten till minipris på samma sätt som besökarna har, säger Christer Bruzelius.
Hur högt kan påslaget bli?
– I dagsläget kan vi inte spekulera om det. Vi har en modell med en rad olika priser och har olika kampanjer där du kan hitta biljetter för 95 kronor, säger Christer Bruzelius.
Trafikverket får ingen redovisning av hur stora intäkter flexibiljetten ger Destination Gotland. Christer Bruzelius vill inte svara.
– Av affärsmässiga skäl och den konkurrensmöjlighet som råder i både trafiken och vid upphandlingen kommenterar vi inte våra intäkter från försäljningen ombord och olika tilläggstjänster, säger han.
GA har utifrån fjolårets passagerarsiffror gjort en beräkning. Om alla de 435 000 gotlänningar som reste hade bokat flexibiljett för både personbiljett och fordon hade Destination Gotland kunnat överskrida takpriset med nära 24 miljoner kronor.
– Jag har inte gjort någon beräkning på detta. Långt ifrån alla bokar flexi, säger Christer Bruzelius.
– Jag tycker att Trafikverket inte tänkt på det här. Vi borde starta en namninsamling, säger Cattis Sundh.