Gotland toppar läkemedelsnotan

Region Gotlands kostnad för läkemedel stiger allt högre och är nu dyrast i Sverige. Särskilt dyrt är mediciner mot tumörsjukdomar och Hepatit C.

Medicinerna i Region Gotland kostar mest i hela landet, och ökningen stiger snabbt.

Medicinerna i Region Gotland kostar mest i hela landet, och ökningen stiger snabbt.

Foto: Tove Tikkanen Jönn

Dyrt (GA)2018-07-26 09:00

Gotland har den högsta kostnaden per invånare för förskrivna läkemedel i landet. Dessutom ökar kostnaden snabbast här, med 8,9 procent jämfört med rikssiffran 5,4 procent.

– Det är lurigt att bara gå på siffror. Ibland kommer nya läkemedel som är väldigt dyra, säger Stefaan de Maecker (MP), orförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Störst kostnadsökning har läkemedel för tumörsjukdomar och rubbningar i immunförsvaret. Det är också de mediciner som är dyrast.

– Cancerbehandlingar har blivit bättre och fler överlever sin första cancer, tyvärr får många ett andra insjuknande längre fram i livet.

Däremot har kostnaderna för smittsskyddsläkemedel närmast halverats på Gotland. Den största utgiften är läkemedel mot Hepatit C.

– Det har kommit en medicin som kan bota Hepatit C, det är revolutionerande. Det innebär en fantastisk möjlighet att bli frisk, och det kostar runt en miljon kronor per patient.

Det är en mindre grupp gotlänningar som har Hepatit C och de Maecker tror att den utgiften snart sjunker, efter att den första behandlande insatsen gjorts

När hälso- och sjukvårdsnämnden fastställde sin internbudget, var avtalet om statsbidraget för läkemedel för 2017 och 2018 inte klart. Det gjorde att bidraget blev 10 miljoner kronor högre än vad som budgeterats.

– Vi får statsbidrag för att täcka läkemedelskostnaden i regionen. Om kostnaderna blir högre, så blir den statliga ersättningen också det.

Att Region Gotland får 10 miljoner kronor mer i statsbidrag betyder alltså inget överskott i kassan.

– Nej, det täcker de kostnader vi redan fått för läkemedel, säger Stefaan de Maecker.

Vi blir också äldre, vilket gör att de flesta får fler sjukdomar under sin livstid.

– Användningen av läkemedel ökar över tid, vi blir äldre och då behövs mer läkemedel, säger Norma Jansson, apotekare och ansvarig för receptförskrivningssystemet Pascal vid Inera AB.

Äldre behöver exempelvis oftare antibiotika vid urinvägsinfektion.

– Sverige är ändå världsledande på att inte skriva ut för mycket antibiotika.

Gotland har länge haft en högre läkemedelskostnad än övriga riket.

– På semesterorter ser man en högre förskrivning. Läkarna kan inte följa upp patienten när den åkt hem, så läkemedel förskrivs snabbare, säger Norma Jansson.

Regionen startade 2017 ett läkemedelsforum för att minska kostnaderna.

– Man kan till exempel försöka byta till billigare mediciner med samma verkningsmedel, säger Stefaan de Maecker.

Medicinkostnad

Kostnaden i kronor/invånare: Gotland har stigit till drygt 1200 kronor 2018 fram till maj månad. Kostnaden för hela Sverige ligger omkring 1000 kronor/person.

Gotland ökar snabbast; 8,9 procent. Rikssiffran är 5,4 procent. Norr­bottens läns landsting ökar ­långsammast; 1,6 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om