Så mycket kostar nedskräpningen

Varje år får regionen städa upp skräp som dumpats i naturen av privatpersoner, ett arbete som skattebetalarna i slutändan får betala för.

Kostnaden för städningen av skräp som dumpats i naturen landar i slutändan på skattebetalarna.

Kostnaden för städningen av skräp som dumpats i naturen landar i slutändan på skattebetalarna.

Foto: Doris32

Dyrt2017-07-27 07:00

Helagotland.se har under sommaren rapporterat om ett antal tillfällen då privatpersoner dumpat sina sopor i naturen. Senast under tisdagen var det dags igen.

LÄS MER: Ytterligare en sopdumpning i naturen.

Förra året anmäldes totalt 121 fall av nedskräpning till regionen och antalet kan bli lika stort vid detta års slut.

– Vi har räknat och hittills i år har vi fått in 76 anmälningar. Det är svårt att säga hur många det kommer att landa på men möjligtvis skulle det kunna bli en liten ökning i år jämfört med ifjol, säger Petrus Landin, miljöskyddsinspektör i Region Gotland.

När regionen får in en anmälan åker de först ut och dokumenterar och gör sedan en polisanmälan. Därefter åker någon tjänsteman från gata- och parkavdelningen ut och plockar upp skräpet.

Under åren 2013 till och med 2016 beräknas detta ha kostat skattebetalarna runt en miljon kronor.

– Det är dåligt att skattepengar går till att betala för nedskräpning när vi har ett system för återvinning, säger Mattias Edsbagge, chef för enheten miljö- och hälsa.

Samtidigt menar han att regionen har ett ansvar för att ta bort skräpet.

– Vi skulle egentligen vilja lägga pengarna på utbildning och information. Jag tror att det är viktigt att gå ut i skolorna och berätta så att vi får medborgare som känner att det är fel att slänga saker i naturen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!