Mörkt olycksår på ön

2018 blev ett dystert olycksår i trafiken, både i Sverige och lokalt. På Gotland ökade både antalet dödade och svårt skadade.

Oktober blev månaden med flest svåra olyckor på Gotland. Bland annat inträffade en dödsolycka vid Österbyväg, när en bil körde av vägen och kraschade mot ett träd.

Oktober blev månaden med flest svåra olyckor på Gotland. Bland annat inträffade en dödsolycka vid Österbyväg, när en bil körde av vägen och kraschade mot ett träd.

Foto: Henrik Radhe

dystra siffror2019-01-10 08:22

Tre döda, 19 svårt skadade och 95 lindrigt skadade. Så summerar Transportstyrelsen trafikolyckorna på Gotland 2018. För döda och svårt skadade är det en ökning, medan antalet lindrigt skadade minskade med 24 procent.

Den första dödsolyckan 2018 inträffade den 16 april, då två bilar vid 19-tiden på kvällen frontalkrockade vid Martille på Toftavägen. En man i 70-årsåldern skadades svårt och avled en tid därefter.

Den andra olyckan med dödlig utgång var en singelolycka i Visby på kvällen den 27 oktober, då en bil med två personer körde av Österbyväg. Passageraren, en kvinna i 20-årsåldern, avled.

Den 10 december omkom en kvinna i 65-årsåldern i en olycka på länsväg 144 mellan Lye och Garda. Även det var efter en frontalkrock.

Av de 19 svårt skadade var 13 bilförare eller passagerare. Av övriga var fyra cyklister, en mopedist och en motorcyklist. För första gången på över tio år finns inga fotgängare bland de svårt skadade. Av de lindrigt skadade var två tredjedelar bilförare eller bilpassagerare.

Oktober blev den mest olycksdrabbade månaden på Gotland. Då omkom en person, sex skadades svårt och en lindrigt.

För Transportstyrelsen blev 2018 ett rejält bakslag. Sverige satte 2007 upp som nationellt mål att antalet omkomna ska halveras till 2020. Jämfört med 2017 ökade de omkomna i trafiken under fjolåret med 72 till 325, den högsta siffran sedan 2009.

Nationellt ligger singelolyckorna på samma nivå som 2017, medan antalet omkomna i mötes- eller omkörningsolyckor ökade med 63 procent. Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam anser att åtgärder behövs för att få fler att hålla hastighetsgränserna på statliga och kommunala vägar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!