Lennart Käll: "Jag tänkte att han måste döda mig"

En aprilmorgon på väg till jobbet, blir Svenska spels vd Lennart Käll överfallen i sin bil. Bakbunden och under pistolhot krävs han på 2,9 miljoner. När rädslan nu har släppt greppet om honom, vill Lennart Käll berätta om den omskakade upplevelsen, som också gjort honom till en bättre människa. "Min enda tanke är att 'då måste han döda mig'”

Gotland. För Lennart Käll är Gotland mycket mer än Svenska spels Visbykontor. Hela familjen trivs på ön. ”Vi har ett kinesiskt Kejsarträd i Botaniska som vi är faddrar till, säger Lennart Käll stolt och bläddrar fram bilder i mobilen, på trädet som de donerade och planterade på bröllopsdagen.”

Gotland. För Lennart Käll är Gotland mycket mer än Svenska spels Visbykontor. Hela familjen trivs på ön. ”Vi har ett kinesiskt Kejsarträd i Botaniska som vi är faddrar till, säger Lennart Käll stolt och bläddrar fram bilder i mobilen, på trädet som de donerade och planterade på bröllopsdagen.”

Foto: Dennis Pettersson

Efter överfallet (GA)2017-09-24 09:00

Lennart Käll möter upp på Wisby hotell, där han spenderat natten och slår sig ner vid ett bord i Vinterträdgården. Överfallslarmet har han medvetet valt att inte bära, men han väljer omsorgsfullt en stol vid väggen.

– Jag skulle aldrig kunna sitta så där, med ryggen mot entrén, säger Lennart Käll.

Klockan ska precis slå åtta och han gör sig redo för att öppna årets Spelakademi, branschträffen som Svenska spel arrangerar för 26:e året i rad. Precis som Lennart Käll inledde med att säga i sitt Sommarprogram i P1, älskar han att vakna. Det är en attitydfråga, menar han, som sätter tonen för dagen – kanske för livet.

Denna septembermorgon, när Visby badar i höstsol, är det resonemanget lätt att köpa. För Lennart Käll, som vanligtvis besöker ön och Visbykontoret varje vecka, är det första gången han är på Gotland på tre månader. Sedan i juni har han haft flygförbud efter ett antal operationer i sviterna av den skada han drog på sig då han körde Gotland grand national, GGN, 2012.

– Jag bestämde mig när jag blev vd för Svenska spel att göra något som är typiskt för Gotland. Jag körde redan vanlig motorcykel på landsväg, men hade aldrig provat på att köra cross, så jag sa att det där ska jag göra. Jag tycker om att sätta upp mål, träna och tävla när det krävs planering, berättar Lennart Käll.

Till sin hjälp tog han Bertil ”Öken-Berra” Marcusson och under flera månaders tid tränade han ute hos honom på Tjauls gård i Lummelunda. Den 3 november 2012 stod Lennart Käll startklar på Tofta skjutfält.

– Jag tog rygg på en som körde lite bättre, men du ser ju inte hur gamla andra är under hjälmen.

Det gick alldeles för fort och Lennart Käll vurpade rejält.

– Gud ja – jag flög! Några funktionärer var framme, och jag sa till dem ”lyft upp mig på hojen, jag ska i mål”. Så de startade motorcykeln, la i växeln och la mig över sadeln och tanken.

Lennart Käll lyckades ta sig i mål, sedan blev det raka spåret till sjukhuset. Han hade slitit av en av hamstringmusklerna på lårets baksida och fick genomgå en operation där muskeln fästes med skruvar i bäckenbotten. Sedan dess har han kört Vasaloppet både på skidor och mountainbike, liksom Svalbard ski marathon. Men i somras fick Lennart Käll problem med en inflammation kring skruvarna där muskeln fästs, som övergick i en infektion. I juni genomgick han tre operationer inom loppet av fyra dagar. Återhämtningen blev lång och förutom flygförbud har han inte heller kunnat sitta, bara stå eller ligga.

– Jag har förstört semestern för familjen, men man måste alltid göra det bästa av situationen och gilla läget och man upptäcker andra värden, säger Lennart Käll.

Sommaren har han spenderat hemma i villan på Ekerö utanför Stockholm, där familjen bott sedan 1995. En plats som, fram till april förra året, var en trygg plats där familjen trivdes.

– Det hemmet har blivit ofredat, säger Lennart Käll.

Onsdagen den 13 april, är Lennart Käll som vanligt uppe först. Familjen sover ännu när han lämnar hemmet strax innan halv sju, för att slippa den värsta morgontrafiken på vägen in till Svenska spels Solnakontor. Men han hinner inte särskilt långt innan han stoppas av en bil som står på tvären och blockerar vägen. Ur bilen kliver en man i orangea byggkläder, bygghjälm och hörselkåpor. Samma sak hände morgonen innan. Då var Lennart Käll stressad över att hinna med flyget till Visby och vände snabbt bilen och tog en annan väg.

– Inte i dag igen, tänkte jag och slog ut med armarna, minns Lennart Käll.

Han tvekar något, men tutar sedan lätt, trots den tidiga morgontimman, för att få den orangeklädda mannen att flytta sin bil. Mannen kommer gående emot honom och Lennart Käll gör sig redo för att fråga vad som egentligen pågår, när han ser att han har en pistol i sin hand, som han höjer och riktar mot honom. När Lennart Käll tittar i backspegeln ser han billyktor bakom sig och inser att han är fast.

Lennart Käll har i decennier haft ledande positioner inom näringslivet och hotats flera gånger förut.

– Jag har jobbat med bank, pengar och försäkringar och inom det området finns en hotbild till och från. Men jag kunde aldrig tro att det skulle bli effektuerat, säger Lennart Käll.

– Jag tänkte alltifrån att det var en egen säkerhetsövning, till att någon försökte stjäla bilen.

När den orangeklädda mannen krossar sidorutan på förarsidan med en röd liten nödhammare, inser Lennart Käll att det är allvar.

– Men det var först när jag märkte att han kunde mitt namn och namnen på min familj, som det kom riktigt nära och blev obehagligt.

Med pistolmynningen tryckt mot sitt huvud, blir Lennart Käll beordrad att lägga sig ner över passagerarsätet, han får en smäll i ansiktet och mannen tejpar sedan noggrant ihop hans händer på ryggen.

– Han är inte maskerad när han håller på och binder mig och min enda tanke är att ”då måste han döda mig”.

Mannen säger att Lennart Käll har förstört hans pappas liv och att det är Lennarts tur att betala, hans tur att lida. Pappan har spelat bort stora summor pengar och nu vill han att Lennart Käll ska betala 2,9 miljoner, det pappan spelat bort genom åren.

Tusen tankar rusar genom Lennart Källs huvud och han söker febrilt efter en lösning.

– Han rev mig med något, det var nog hans nagel, när han band mig och då tänkte jag ”vad bra, då har han mitt DNA på sig”. Jag kan förvånas över att jag ändå var så logisk, att jag tänkte så mycket, iakttog och försökte använda hjärnan så mycket som möjligt, säger Lennart Käll.

– Men framförallt försökte jag behärska rädslan, jag hittar inget ord som beskriver hur jäkla rädd jag var.

Förövaren tvingar ut honom ur bilen och in i baksäten och kör iväg. När Lennart Käll försöker fråga vart de är på väg, hör han paniken i sin egen röst.

– Jag satt där i glassplittret och ett, tu, tre, slutade han köra, tryckte pistolen mot huvudet – jag kände det kalla stålet, och sa att ”nu gör vi på mitt sätt”.

Förövaren tar Lennart Källs mobiltelefon och bankkort och avkräver honom koderna. Han säger till Lennart Käll att inte göra något dumt, inte tillkalla polis, utan bara sätta in pengarna på kortet, annars ska de komma tillbaka. Sedan försvinner han från platsen.

Hur länge Lennart Käll var i förövarens våld vet han inte säkert, 10, 15, kanske 20 minuter.

– För mig är det ju en evighet.

När Lennart Käll blev fri, sprang han först till en granne och larmade polisen, sedan hem.

– Jag var helt övertygad om att de hade tagit min familj. Jag var säker på att de satt som gisslan. Jag skrek ”ut härifrån, ni måste ut”, de trodde att jag skojade först men när de kom ner och såg hur jag såg ut, jag hade ju fått en smäll i ansiktet och allt, förstod de att det var på allvar.

Medan polisen stängde av större delen av Ekerö i jakten på förövaren, tog Lennart Källs rationella sida över. Innan lunch hade han spärrat sina kort och bokat en tid för att laga den sönderslagna bilrutan samma dag.

– På kvällen ville jag se kvartsfinalerna i hockey, medan min fru hellre ville sitta i soffan och hålla handen. Det är så jag är som person, jag vill vidare.

Den natten satt säkerhetsvakter utanför familjen Källs hus.

Förövaren greps av polis samma eftermiddag. Så småningom dömdes både han och hans medhjälpare, i såväl tingsrätt som hovrätt, till fleråriga fängelsestraff för rån och övergrepp i rättssak. Båda dömdes mot sitt nekande.

– Jag kommer aldrig få veta det, men vad var hans plan egentligen? Vart skulle de köra mig, vad var planen? Han sa i bilen att de var sex stycken.

Bilder från Lennart Källs övervakningskamera visar att de iakttagit honom och hans familj i månader.

– Det är obehagligt att de suttit och kartlagt oss så pass länge.

Hemmet kommer aldrig att bli den trygga plats det en gång var och hans fru Marie sover inte längre ensam i huset.

– Det spelar nog ingen roll hur mycket vi gör, vi har väl allt skydd man kan ha utan att det stör vardagslivet för mycket, säger Lennart Käll.

Så fort han kommer hem tittar han igenom den händelsestyrda kameraövervakningen för att se om något hänt. Likaså innan han går ut genom ytterdörren på morgonen. Alla fönster är förstärkta, kameror bevakar huset och kvällstid är både huset och tomten upplyst.

– Det hjälper, man får ett lugn och när vi är hemma larmar vi på, det blir en trygghet.

Direkt efter överfallet kom funderingarna på om han skulle jobba kvar, bo kvar, behålla bilen han blev överfallen i.

– Jag bestämde mig väldigt snabbt, också för att parera rädslan, att de inte ska få bestämma när jag ska göra förändringar i livet. Jag gick från att vara rädd till att vara förbannad, säger Lennart Käll, som var tillbaka på jobbet dagen efter.

Direkt efter överfallet körde han på som vanligt.

Nu har händelserna kommit ikapp honom och gett honom nya insikter.

– Det är okej att inte hinna allt, att inte bara jobba vidare och lösa, utan att kunna ta dig friheten att bara vara. Jag brukar prata om ”to feel-listor” istället för ”to do-listor”, på dem står det inget.

Den långa konvalescensen efter operationerna gav ytterligare tid till eftertanke.

– Allt handlar inte om att maximera i alla lägen, det handlar också om att kunna stanna upp och ta in känslorna, säger Lennart Käll.

– Jag har blivit en lite bredare, djupare, person. Jag pratar lite längre med min mamma i telefonen, jag kramar barnen tills de inte vill längre. Jag har blivit mycket mer känslomänniska, det känns som att jag har blivit bättre som människa, ledare, make och pappa.

Kort efter överfallet fick Lennart Käll hjälp av en psykolog. Han pratade också med familj och vänner, men utåt var det tyst – trots att i princip varenda redaktion i Sverige hörde av sig om intervjuer.

– Jag var inte mogen för det och jag är jätteglad för det.

På sin frus inrådan skrev han ner sina upplevelser några dagar efter överfallet och i augusti, drygt ett år efter överfallet, släpptes boken ”Bakbunden”. I den berättar han om överfallet, men också om sina upplevelser av rättssystemet som brottsoffer. Som att de nu dömda männen släpptes fria efter rättegången, i väntan på att avtjäna sina fängelsestraff, medan Lennart Käll och hans familj under åtta månader fick leva med ständigt personbeskydd.

– Det är inget synd om mig, jag jobbar på ett fantastiskt företag och får allt stöd jag behöver. Men det finns så många andra, misshandlade, våldtagna, rånade, som inte har det stödet, säger han.

– Jag tänker jättemycket på dem, jag får så många mejl från utsatta. Vi pratar om kriminalvård, men var är brottsoffervården?

Lennart Käll hoppas att hans erfarenheter kan hjälpa andra.

– Jag får ju oförskämt mycket publicitet, det får inte alla och kan jag hjälpa till i debatten om vilket samhälle vi ska ha, så vill jag det.

Om detta pratade Lennart Käll också i sitt Sommarprogram i P1, där han även avslöjade en del om sin breda musiksmak, då han spelade allt ifrån Madonna och Justin Timberlake, till Gasoline och Guns N’ Roses, som han presenterade som sina absoluta favoriter.

– Jag har till och med ett flipperspel hemma där du skjuter kulan med pistol på ena sidan och en ros på andra sidan. Jag var på konserten 29 juni, med fem alvedon i kroppen, feber och hög sänka. Men jag skulle se Guns N’ Roses. Det var en fantastisk konsert. Det var lite fel att vara där eftersom jag var sjuk, men det var det värt. Dagen efter blev jag inlagd för operation.

Överfallet skakade om honom rejält, men livet går vidare och Lennart Käll vet att uppskatta det.

– Det kunde ha gått åt helsike alltihopa. Det finns inget annat än familjen i det här läget, att få vara frisk, vara med min fru och mina vänner och se barnen utvecklas, finnas där och vara ett stöd.

Morgonen har blivit förmiddag och snart ska Lennart Käll gå den korta promenaden bort till Wisby strand, för att möta kollegor och konkurrenter från spelbranschen. Många är på plats och flera kommer fram under intervjun för att hälsa, som öns tidigare riksdagsman Gustaf Hoffstedt, numera generalsekreterare för Branschorganisationen för onlinespel. Att överfallet har gett eko i branschen blir tydligt när Gustaf Hagman, vd och grundare av Leo Vegas, kommer fram och tar i hand. Han berättar att han nu sett över säkerheten för honom själv och familjen och tackar Lennart Käll för tipsen, som att köra olika vägar till jobbet och inte ha samma rutiner hela tiden.

– Vi måste tänka säkerhet och risker. Jag tycker också att det är viktigt att få en debatt kring vilket samhälle vi vill ha och att få en lagstiftning som anpassas – det är så mycket som inte stämmer i dag, säger Lennart Käll.

Fakta

Lennart Käll

Sysselsättning: VD på svenska spel sedan 2011.

Ålder: 58 år

Familj: Frun Marie, fyra utflugna barn i åldrarna 21 till 27 år, två bor i Stockholm, ett i Karlstad och ett i engelska Derby.

Spelar: Ja, har haft 13 rätt på Stryktipset ”Men det gav bara 5 700 kronor, det var många som hade rätt”.

Aktuell: Släppte i augusti sin första bok ”Bakbunden” som bland annat handlar om överfallet på honom. Om detta berättade han också i radio då han var Sommarvärd i P1.

Kuriosa: Lennart Käll är medlem i DBW och gifte sig med sin fru Marie i Botaniska trädgården 2014. De donerade även ett kinesiskt kejsarträd som planterats där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!