Många kommer säkert ihåg den tantrafestival som hölls på fastlandet under pandemin och som blev ett så kallat superspridarevent där ett hundratal personer smittades med covid-19. Andra kanske förknippar tantra med avancerade övningar i sex. Men tantra, som kan betyda expandera eller sprida, handlar om betydligt mer än sex.
– Det skapar en ökad medvetenhet om livet och om sig själv och en närvaro i både kropp och själ, säger Peter Leijon, en av personerna som arrangerar festivalen. Han fortsätter:
– Det är mycket yoga och meditation i tantran, men i tantra tittar man också på den sexuella energin som en livskraft, som en del av vårt liv och hur man utan skam och skuld kan känna den och använda sig av den energin.
Festivalen pågår i tre dagar och under den tiden erbjuds deltagarna en rad workshops med olika tekniker.
– Det kan handla om andningsövningar, rörelse, dans och känna sin kropp, eller om vila och meditation. Det kan också handla om viss tantrisk beröring, alltså komma i kontakt med andra människor fast utifrån sina önskemål och gränser, säger Peter Leijon. Han fortsätter:
– Vi är ju väldigt mycket uppe i huvudet, i tankar och hjärnan, här handlar det väldigt mycket om att komma i kontakt med kroppen och låta den få säga hur den mår och hur den vill ha det.
Peter Leijon menar att tantra är bra för att man kommer närmare sig själv och livet och får en ökad klarhet och energi. Tantra kan också få människor att bearbeta sådant som tynger ner dem, så att de blir friare.
– Det är ett omsorgsfullt sätt att närma sig saker som kanske inte är så lätta, säger Peter Leijon.
Festivalen ska erbjuda något för både nybörjare och de som har mer erfarenhet av tantra.
– Vi vill ju att nybörjare vill och vågar sig dit, känner av vad det kan vara och om det kan ge dem en expansion av deras liv, säger Peter Leijon.
Arrangörerna vill erbjuda gotlänningar något som de annars måste åka till fastlandet för att få. Samtidigt vill de visa Gotland för fastlänningarna. De hoppas kunna locka 150–200 personer till festivalen, som hålls på Ekegården i Eke. Förutom arrangörsgruppen kommer ett 15-tal volontärer och lika många workshopsledare att jobba på festivalen.
Hur har intresset för festivalen varit?
– Det är runt 150 intresserade i dag, så intresset är ganska stort skulle jag vilja säga. Det känns ju jättekul, säger Peter Leijon.