För fjärde året i rad pågår sommarutgrävningarna vid Gudings slott i Eke. Men tyvärr blir frågetecknen inte färre, utan fler.
– Jag trodde det skulle räcka med en eller två somrar här, men vi håller ju ännu på och det tar aldrig slut. Hela området är svårtolkat och diffust, säger arkeologen och docenten Dan Carlsson, som leder kurserna under arrangemang av Gotlands folkhögskola.
Med sig under fem veckor har han ett 20-tal kursdeltagare, både svenska och internationella, som gräver i gravar och husgrundsliknande lämningar.
Hittills tror man att Gudings slott var en ceremoniellt viktig plats på Gotland, men där ingen någonsin verkar ha bott. En 450 meter lång mur har omgärdat borggården som togs i bruk för cirka 2 000 år sedan. Muren verkar dock inte haft ett försvarssyfte även om platsen på den tiden låg precis vid strandlinjen.
– Man kom hit för vissa ceremoniella aktiviteter och begravde även människor, kanske hade platsen en koppling till havet men det finns noll spår av fiske eller sjöfågeljakt trots att det verkar ha funnits en angöringsplats. Överhuvudtaget är det väldigt tomt på föremål, säger Dan Carlsson.
Kol 14-tester har daterat lämningar från cirka år 800 före Kristus till runt 1200 efter Kristus med ett glapp utan några daterade fynd mellan cirka år 500 och sent 800-tal.
– På 800-talet återvänder man plötsligt och börjar begrava folk fram till 1200-talets mitt.
Något av det mest anmärkningsvärda är att man hittat åtskilliga gravar som är tomma på kroppar.
– Uppenbarligen har man plockat upp och flyttat skeletten, och möjligen begravt om dem på kyrkogårdar. Det är något vi inte tidigare sett på Gotland, och frågan är då om det här är en unik plats för ön eller om det är något som finns på fler ställen längs kusten, säger Dan Carlsson.
Hans hypotes är det senare alternativet. Därför ska man de närmsta veckorna även gräva i Rone och vid en grav vid Ronnings i Grötlingbo för att hitta eventuella likheter.
– Jag tror där finns samma typ av lämningar, och i så fall har vi ett mönster.
På 1200-talet verkar all verksamhet ha avstannat vid Gudings slott.
– Någon gång på 1200-talet verkar platsen ha demolerats och raserats kraftigt. Det kan vara en tydlig indikation på ett religionsskifte och att platsen skulle glömmas, kanske vid Gutalagens intåg 1220 som ju förbjöd all form av hult, säger Dan Carlsson.