Han tänder julbelysningen mitt i elkrisen

När elpriserna har höjts och elförbrukningen behöver minska ser flera gotländska hushåll över sin elanvändning. Göran Cedergren i Eke har prioriterat julbelysningen.

Göran Cedergrens och hans fru Kickis hus lyser upp i elkrisen och inför julen 2022.  ”Det är led-lampor alltihop så det kostar inte så mycket och drar en bråkdel ström”, påpekar han.

Göran Cedergrens och hans fru Kickis hus lyser upp i elkrisen och inför julen 2022. ”Det är led-lampor alltihop så det kostar inte så mycket och drar en bråkdel ström”, påpekar han.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Eke2022-12-18 07:02

– Det är många som tycker att det är fint och andra som tycker att det är hemskt att ha den på, nu när vi ska spara el, säger Göran Cedergren, som står utanför sitt upptända hus i Eke.

Där har han julpyntat med en halv kilometer ljusslingor och berättar att det kör ner bilar på hans väg och vänder varje kväll för att titta.

Göran Cedergren är en av dem som har ett rörligt elavtal och därmed påverkas av höjda elpriser, som riskerar att stiga ännu mer i vinter. När han satte upp ljusslingorna inför förra julen var han inte beredd på de höjningar som var då. 

– Det var ganska dyrt då också och det höjdes när jag hade fått upp allt. I fjol kostade det nog 400 eller 500 kronor för hela julsäsongen, i år får jag nog räkna med det dubbla, säger Göran Cedergren.

undefined
Göran Cedergrens och hans fru Kickis hus lyser upp i elkrisen och inför julen 2022. ”Det är led-lampor alltihop så det kostar inte så mycket och drar en bråkdel ström”, påpekar han.

Han tvekade lite innan han satte på utomhusbelysningen inför den här julen.

– Det var lite si och så, men nu har jag bara på det halva tiden. Förut hade jag på den hela natten, så nu blir det halva kostnaden, säger Göran Cedergren.

Han använder sig av en skymningsrelä så att belysningen styrs av solens upp- och nedgång och har även kopplat in en timer som släcker ner under nattens tidiga timmar. Han har även stängt av annan utomhusbelysning.

– Jag har tre gårdsbelysningar på annars, så det går på ett ut ungefär.

Ljusslingorna har även led-ljus, som drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.

De som ser hans upplysta hem från utsidan, ser inte hur resten av strömmen används.

– Jag tycker att jag sparar på allt annat i stället, säger Göran Cedergren.

Energimyndigheten uppmanar alla hushåll att se över hur de kan minska sin förbrukning, dels för att få en lägre elräkning men också för att få en lägre efterfrågan på el och minska risken för elbrist. Förutom att släcka ner och stänga av det som inte behövs, handlar det om vilken tid på dygnet, hur lång tid och till vad som strömmen används.

– Allt som är trefas drar mycket ström, som uppvärmning, varmvattenberedare och tvättmaskin, säger Göran Cedergren, som numera tvättar och diskar sent på kvällen.

De senaste veckorna har han börjat vedelda för att värma upp huset och han säger sig inte vara orolig över elsituationen för egen del.

– Nej, så länge man har veden kan man hålla strömmen nere, sedan blir det som det blir, men ström måste man ha.

Tips för att spara el

Använd el vid rätt tid på dygnet och tvätta, diska eller ladda elbilen mitt på dagen, sent på kvällen och på helgen.

Spara på varmvatten med kortare duschar och byt till effektiva kranar och duschmunstycken.

Sänk och styr värmen inomhus.

Stäng av apparater och släck lamporna när du lämnar rummet och använd LED-lampor.

Behåll värmen i huset och se över tätningslister i fönster och dörrar.

Tänk efter vad du använder el till och undvik elburen golvvärme, bastu och torktumlare.

Källa: Energimyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!