Under fem säsonger har arkeolog Dan Carlsson lett utgrävningarna arrangerade av Gotlands folkhögskola vid det som i folkmun kallas Gudings slott i Eke. Från början hade han trott att det skulle räcka med en sommarkurs eller två, men området har varit svårtolkat.
Kanske mest i ögonfallande är stenvallen på platsen. Inom vallen har mycket få fynd gjorts och frågan vad den kan ha haft för betydelse har varit höljd i dunkel. Sommarens utgrävningar syftade därför till att få en tydligare bild av hur vallen konstruerats och när den kan ha kommit till. På ett antal platser i vallen togs sten för sten bort för att botten skulle kunna undersökas.
Har ni fått svar på era frågor?
– Ja, det har vi nog. Det vi kom fram till var att botten nog egentligen är en naturlig strandvall som har legat runt en udde i havet, berättar Dan Carlsson och fortsätter:
– Den södra delen av vallen är inte mycket mer än en naturlig vall. Men den norra halvan är jättebred och hög. Där tänkte vi i år att det skulle väl vara sjutton också om vi inte kunde få klart för oss hur det ligger till. Men vi hittade inga konstruktioner i botten. Över den här naturliga strandvallen i norr finns det dock löst liggande sten som ett slags monument som innehåller gravar, som ett gravfält.
Dan Carlsson gissar att det ligger cirka 100 personer i gravfältet från sen vikingatid till tidig medeltid och den stora frågan är varför man begravde personer på den här platsen så långt fram i tiden. Personerna borde då varit begravda på kyrkogården. En teori är att det helt enkelt är en gravplats för de som ännu inte anammat kristendomen. "En plats för de sista hedningarna", säger Dan Carlsson.
– Jag har fått forskningsmedel för att genomföra så kallade isotopanalyser av de gravlagda. Jag kommer att samarbeta med en docent från ett universitet i Skottland i projektet som vi påbörjar nu i vinter. Kanske kan vi då få lite bättre grepp om vad det är för personer som ligger här.
Ursprungligen, under bronsålder och tidig järnålder har platsen använts som ett fiskeläge, säger Dan Carlsson. I takt med att havet dragit sig undan, har fiskeläget flyttats med vattenlinjen och till slut hamnat vid dagens läge i Djaupkrok. Under sen vikingatid kommer man tillbaka till vallen och börjar begrava människor här.
Vad är de viktigaste lärdomarna efter de här fem säsongerna?
– Det är nog egentligen att vi så tydligt kan följa kustens aktiviteter så tydligt från sen bronsålder till nutid i princip. Att man kan följa ett fiskeläge på det här sättet är helt nytt. Det andra är det vi kan ana vid gravfältet; den långa övergångstiden mellan hedniskt och kristet. Såna här platser som låg lite vid sidan var kanske en sista reträttplats för de som höll fast vid den gamla religionen.
Dan Carlsson tror annars inte att man kommer att grävs så mycket mer vid själva vallanläggningen.
– Vi kommer kanske mer att fundera lite kring gårdarna under yngre järnålder och medeltid. Vi kanske till och med kommer att gräva på några gårdsplatser, inte vid vallanläggningen utan de som ligger uppe i bygden. Men vi kommer också att undersöka en väsentlig fråga; om det vi upplevt vid Gudings slott är något unikt eller om det möjligtvis är likadant i grannsocknarna, med fiskelägen som flyttar med vattnet. Det är mycket som talar för att så är fallet.