Landskapet liknar mer och mer en savann och vägen blir smalare och smalare ju närmare man kommer platsen för årets utgrävningar. Strax ovanför Bybod i Eke pågår arbetet för fullt, med deltagare både från Sverige och från utlandet.
De svenska deltagarna har de senaste dagarna grävt ut ett cirka 25 kvadratmeter stort område. Kartan över fornminnen säger att det på platsen finns gravar, men det har visat sig vara fel. Utgrävningarna har blottlagt fyra stora stolphål, som ligger tätt och har plats för stockar 40x40 centimeter. Stolparna verkar ha utgjort fundament för något tungt och förmodligen högt.
– Jag har aldrig sett något liknande tidigare, säger kursledaren Dan Carlsson som tror att det kan ha varit grunden till ett vakttorn.
I stolphålen har rester av trä hittats. Analys med kol 14-metoden kommer att visa hur gammalt det är.
Kristina Into Malmberg har varit med på sommarkurserna i 19 år.
– I år är det lite annorlunda. Så här djupt har jag inte grävt tidigare, säger hon från ett av stolphålen.
I stolphålen har även aska hittats. Sannolikt har slutet för anläggningen varit en brand.
En bit från området med de stora hålen har en kvadrat med stenar frilagts. En husgrund, säger Dan Carlsson, och berättar att man hittat en skärva från en kruka som man kan åldersbestämma.
– Den har en typisk skuldra som krukor från folkvandringstiden har, säger han.
Det finns dock inga tecken på att området varit bebott.
– Om vi hittade fler föremål skulle det vara till stor hjälp, men vi hittar ingenting. Inte ens ett litet fiskben, säger Dan Carlsson och fortsätter:
– För nya kursdeltagare brukar det vara roligt om man hittar mycket saker. Nu handlar det mer om strukturer och att försöka se samband.
Kursen med internationella deltagare startade i veckan. Man är i samma område, inte långt från övriga deltagare, och har på några dagar blottlagt ett stenlagt område. Det går att se några strukturer i stenläggningen, men det är oklart vad det är.
– Vi ska lyfta på stenarna och se vad som finns under. Kanske finns det gravar där, säger Dan Carlsson som är säker på att de tre ytorna man gräver ut har haft en gemensam funktion.
Olivia Bulik från Colorado i USA är en av deltagarna.
– Jag har läst svenska hemma i USA i två år. Nu får jag chans att både prata svenska och att få ägna mig åt arkeologi, säger hon.
Förra året grävde man vid Gudings slott, som ligger cirka 500 meter från årets utgrävningar. Där har man fortsatt i år, och hittat ännu fler vikingatida gravar. I två gravar fanns kvarlevorna efter fyra kvinnor och en man, den sistnämnde med ett jätteringspänne.
Dan Carlsson börjar tro att i brytningstiden mellan asatro och kristendom kan Gudings slott ha varit begravningsplats för de icke kristna.
– Varför skulle man annars begrava folk fyra kilometer från sina boplatser, säger han och funderar på att kalla föredraget han ska hålla för sockenborna på sensommaren för ”Den siste hedningen”.
Dan Carlsson har arrangerat sommarkurser i över 20 år, vilket gett möjlighet att arbeta med ett forskningsområde han intresserat sig särskilt för.
Många somrar har ägnats åt att utforska hur kustområden användes under vikingatiden, och se var viktiga hamnar och handelsplatser funnits.
I år deltar 40-50 personer vid utgrävningarna i Eke, vilket ger stor hjälp att utforska ett område där man vet att det finns många fornlämningar som inte grävts ut tidigare.