I tre år har området i Eke undersökts av docenten och läraren Dan Carlsson och hans adepter. Tidigare utgrävningar har bland annat blottat fundament till ett torn med bastanta stolphål och märkliga husliga lämningar som troligen har varit någon slags ceremoniell plats. De tidigaste fynden är daterade till 5-600 år före Kristus och de yngsta till 1200--talet. I år har de närmare 30 personer som deltagit i grävningarna fortsatt att undersöka området.
– Det har gått bra, bortsett från att man får mer frågor än svar, säger Dan Carlsson.
Årets grävningar har gett få fynd. Tre förmodade gravar en bit inåt land visade sig vara tomma men på gravfältet närmare kusten hittades spår av personer som gravlagts under folkvandringstiden.
– Men vi hittade också keramik som pekar på 1200-tal. Jag får inte riktigt ihop hela den här bilden, säger Dan Carlsson.
Nu väntar han på resultatet av de prover som han skickat in för analys. Det handlar till exempel om brända och obrända rester av människoben, trärester och kol från eldstäder som ska dateras med hjälp av C14-metoden. Det kan hjälpa honom att få en klarare bild av vad som pågått i området genom århundradena. Egentligen skulle utgrävningarna ha avslutats i år men det blir nog en fjärde grävsäsong.
– Jag hoppas hitta material och att få bra dateringar på lämningarna så vi kan se hur de har hanterat platsen. Jag vill komplettera bilden så att jag kan knyta ihop säcken, säger Dan Carlsson.