Nya miljoner öppnar dörrar för syskonens bolag

Det gotländska företaget Moving floor siktar mot världsmarknaden. När man som ett steg på vägen nyligen gjorde en nyemission klev bland annat Wallenbergstiftelsens bolag FAM in som finansiär.

Katja Lindvall och Peg Söderberg driver företaget, som bygger på en innovation deras pappa skapat.

Katja Lindvall och Peg Söderberg driver företaget, som bygger på en innovation deras pappa skapat.

Foto: Erik Daun

Ekeby2023-01-25 20:45

Det är januari 2020. Det gotländska företaget Moving floor har i slutet av hösten tecknat ett samarbetsavtal med den kapitalstarka grisproducenten Xiangcun i Kina. Man är redo att ta nästa steg. Nu ska innovationen med de självrengörande stallgolven från Ekeby ut på den kinesiska marknaden och resten av världen.

Peg Söderberg driver det syskonägda företaget tillsammans med sin syster Katja Lindvall. Hon stod bokstavligen med resväskorna packade, redo att med sin familj flytta till Kina för att komma närmare marknaden. Då skedde det allra första covidutbrottet i staden Wuhan, bara några mil från där Peg och hennes familj skulle bosätta sig. Det är först nu, tre år senare, som Kina har börjat öppnas upp igen.

– Allting blev pausat såklart. Vi fick tänka om och fokusera på allt här i Sverige, även om vi hela tiden haft en kontinuerlig kontakt med Kina. Det har känts nära även om vi inte vetat i tid när det kan ske, säger Peg Söderberg.

undefined
Katja Lindvall och Peg Söderberg driver företaget, som bygger på en innovation deras pappa skapat.

När expansionen i Kina pausades grumlades företagets vision för framtiden. Flera stora gårdar byggdes utan syskonens teknik. I stället frigjordes mer tid på hemmaplan, där man skissade på en projektansökan till Jordbruksverket och Energimyndigheten. Från dem har man beviljats projektmedel på totalt 20 miljoner kronor.

– Ansökan beviljades för att bland annat sätta upp demo och industrialisera produkten, säger Peg Söderberg.

Det är bland annat bolaget FAM, som ägs av Wallenbergstiftelsen och Bjäre invest, som genom en nyemission gått in med totalt 40 miljoner kronor i externt kapital i Moving floor. Totalt har man nu 60 miljoner kronor i finansiering inklusive projektmedel.

– Vi är såklart väldigt glada och hedrade att båda de här investerarna tror på oss. De är väldigt långsiktiga i allt de gör vilket känns tryggt, säger Katja Lindvall. 

undefined
Modell av Moving Floor som monteras runt om i världen. Peg Söderberg och Alf Johansson på bilden.

Vad betyder det att ha två så tunga investerare på plats?

– Det är en otrolig trygghet med den här typen av aktörer. Sen är det en fantastisk möjlighet till nätverk och nätverkande inom både industrin och inom lantbrukssektorn. Vi tror att det finns mycket bra att dra nytta av, säger Katja Lindvall.

Hon och Peg Söderberg är fortfarande majoritetsägare i bolaget. Vid sidan av de nya delägarna FAM och Bjäre invest är även Science park Gotland delägare sedan tidigare.

2023 är året då syskonen på riktigt vill ta sin innovation till den kinesiska marknaden. Man är ödmjuk för att pandemin i Asien inte anses vara över på långa vägar, jämfört med läget här i Europa. Men de nya medlen gör att man på riktigt hoppas kunna expandera på den internationella marknaden.

– Den här kapitalinjektionen ska specifikt gå till satsning på gris, primärt i Kina och Brasilien. Det är det bästa sättet för oss att skala upp och snabbt nå volymer inom produktion, säger Peg Söderberg.

Och samtidigt som bolaget växer i världen, så blir man också större på Gotland. Gården är sedan länge ombyggd till ett Moving floor-högkvarter.

– Vi rekryterar och ska bli fler. Vi satsar här på Gotland och inom utveckling. I dag är vi fyra personer som arbetar, men inom kort kommer vi att bli sex–sju anställda och vidare ännu fler. På Gotland bygger vi ”know how” och det är med den kunskapen vi kan exportera ut, säger Katja Lindvall.

undefined
Moving floor kommer satsa allt mer på industriutrustning för grisar under 2023.
Produkten

Moving floor är en uppfinning som Tommy Lindvall, systrarnas pappa, utvecklade under 90- och tidigt 00-tal. Den bygger på moduler med stallgolv som roterar, och självrengörs, inom ett visst tidsintervall. 

Genom innovationen kan man spara på såväl vatten som pengar, genom att ladugårdarna blir renare och därmed minskar spridning av sjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!