Mild vinter ökar risk för skadedjur och ogräs

En mild vintern är ingen katastrof för lantbrukarna. Men om det är ett välkommet fenomen eller inte råder det skilda meningar kring.

Under vintern hinner Ulf Smedberg ägna sig åt det maskinunderhåll som inte hinns med under resten av året.

Under vintern hinner Ulf Smedberg ägna sig åt det maskinunderhåll som inte hinns med under resten av året.

Foto: Emil Karlsson

Ekeby2020-02-12 06:09

Mild, blöt och blåsig beskriver SMHI december 2019. Under månaden var temperaturen på Gotland i genomsnitt drygt fyra grader varmare än medeltalet. Att slippa kylan kan tyckas skönt men inom lantbruket är det inte helt självklart att den milda vintern är välkommen.

– Det är skönt att slippa snöröjningen men en ordentlig vinter behövs för att rensa upp bland både skadedjur och ogräs. De milda temperaturerna har gjort att grödorna redan börjat växa och då hinner ohyran växa sig starkare, det innebär att det kan bli svårare att bli av med dem i år, säger Stefan Uddin, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet Gotland. 

Men man ska inte tro att man står säker bara för att temperaturen är under nollan.

– Under ett lager snö kan det lätt bildas snömögel. Det ger sig på grässorter, däribland spannmål, och lämnar efter sig stora områden med grå och död växtlighet, säger Ulf Smedberg från Smedbergs gård i Ekeby. 

Ulf är en av lantbrukarna på ön som inte tar alltför hårt på den nästintill snöfria vintern. 

– Vår stressperiod ligger egentligen mellan april och midsommar. Under vintern arbetar vi med det som inte hinns med resten av året, maskinunderhåll, administration och planering. Vi odlar sparris och då gör det inte så mycket om det kallaste uteblir. 

Vintern är också ett tillfälle för sidoinkomster.

– Att endast producera livsmedel är inte speciellt lönsamt. Det behövs ofta en inkomst utöver det för att få ihop ekonomin. Bland annat sysslar jag med att röja i skogen, ligger det ingen snö blir det bara lättare för mig att se vart jag går och i vad jag sågar, säger Ulf Smedberg. 

Längs många lantvägar står åkerlandskapen redan gröna och den oro som finns handlar om en plötslig köldknäpp.

– Blir det ordentligt kallt, runt 15 minusgrader, blir det svårt för höstkornen såsom durumvete att klara sig. Oljeväxterna har också svårt att hantera kylan när de väl börjat knoppa, men det är inte än på ett tag, säger Stefan Uddin. 

Även kring nederbörden råder det skilda meningar.

– Det här utdragna regnandet som varit är inte riktigt lika bra som när snön lägger sig. När det töar långsamt underifrån fylls grundvattnet på i en bra takt, menar Stefan Uddin.

– Jag ser gärna att det är många regndagar med lite nederbörd varje gång. Då slipper man också den flod av tösnö som ofta blir under vårkanten när plusgraderna kommer, säger Ulf Smedberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!