Eko gav eko i hela landet

Då fanns det de som skrattade åt dem. I dag däremot är stödet bland konsumenterna stort. I år firar Gotlands ekologiska odlare 30 år.

Ekologiskt. Ingemar Lundqvist är ordförande i Gotlands ekologiska odlare. Arkivfoto: Anna Ekeroth

Ekologiskt. Ingemar Lundqvist är ordförande i Gotlands ekologiska odlare. Arkivfoto: Anna Ekeroth

Foto: Anna Ekeroth

Ekologiskt2016-11-08 14:44

Ingemar Lundqvist, ordförande i Gotlands ekologiska odlare, berättar att när föreningen såg dagens ljus var de banbrytande.

– Vi på Gotland var pionjärer och först i landet att starta i den här formen. Ingen lokalförening hade startat tidigare så det gav ringar på vattnet, berättar han.

Året var 1986 och föreningen bildades på initiativ av ekologiska lantbrukare, lärare och rådgivare inom lantbruks- och trädgårdsnäringen samt, inte minst, av konsumenterna. I dag är det få som skrattar åt föreningen.

– Ur konsumentsynpunkt har vi i dag ett väldigt stöd och känner det även från samhället i övrigt, men sedan finns det väl vissa små konventionella grupper som tycker att det är lite löjligt, men det är väldigt lite idag. I dag jobbar vi ju tillsammans, säger Ingemar Lundqvist, och påpekar att han anser att jordbruket av idag i stort är betydligt bättre än tidigare.

– Jag tror att det ekologiska tänket har drivit på även den konventionella delen till att se om sitt hus, det har hjälpt till på hela fronten, men det är min ståndpunkt, säger han.

Upprinnelsen till föreningen var bland annat att samla ihop ekologiska odlare för att gemensamt kunna organisera försäljning, sprida nya idéer och strukturer för att kunna driva ett så rationellt jordbruk som möjligt. På föreningens hemsida finns en handfull gårdsbutiker som erbjuder ekologiska produkter listade, men Ingemar Lundqvist upplyser om att hemsidan ska uppdateras för fler gårdsbutiker har kommit till den senaste tiden.

Gotlands ekologiska förening har i dag ett 80-tal medlemmar, även om det finns fler ekologiska lantbrukare på Gotland som inte är med i föreningen. Medlemmarna innefattar allt från odlare av ekologiska spannmål, till odlare av ekologiska grönsaker samt ekologisk djurskötsel. Att föreningen har ordet odlare i föreningsnamnet beror, enligt Ingemar Lundqvist, på att det var grönsaker som ”var den stora delen till en början”.

Föreningen inledde sitt tredje decennium med en jubileumsmiddag i början av året och medverkar vid inspirationsdagar som arrangeras av Länsstyrelsen och Gotland grönt centrum.

– Då försöker vi vara med så mycket vi bara orkar för att locka nya odlare.

Ingemar Lundqvist betonar att det inte råder någon konflikt mellan ekologiska odlare och konventionella odlare. Han berättar också att man i föreningen noterat att det råder brist på vissa ekologiska produkter. På frågan om hur han ser ekologisk produktion som en framtidsbransch kommer därför svaret blixtsnabbt:

– Jo, det är det och det är roligt att jobba med det!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!