Gunnars nyöppnade gårdsbutik har gjort succé

På den lilla slingriga vägen som går mellan Eskelhem och Västergarn finns det flera gårdar som inriktat sig på ekologisk odling. En av odlarna är Gunnar Bolin vid Buters.

Gårdsbutik. Gunnar Bolin öppnade sin gårdsbutik hemma vid Buters i Eskelhem i september.

Gårdsbutik. Gunnar Bolin öppnade sin gårdsbutik hemma vid Buters i Eskelhem i september.

Foto: Kerstin Klint

Ekologiskt2016-11-08 11:31

Gunnar Bolin välkomnar in i det varma köket där han bakat en paj till förmiddagskaffet.

– Prova en bit av kakan, vet du vad det är i den? Det är min egenodlade pumpa som gör den så saftig, berättar han entusiastiskt.

Gunnar Bolin har hållit på med ekologisk odling sedan mitten av 1990-talet. Förebilden är grannen och lantbrukaren Jan Grimlund.

– Han var först och började redan på 1970-talet. Jag insåg att det växer ju trots allt ändå!

Till en början odlade Gunnar sockerbetor och spannmål ekologiskt, och i slutet av 1990-talet valde han att lägga om hela gården inklusive mjölkproduktionen. Men för drygt ett år sedan slutade han med mjölken, och sålde alla kor.

Gunnar och hans mamma Melita Bolin berättar ivrigt om succén när Gunnars gårdsbutik med KRAV-odlade grönsaker öppnade i slutet av september och de stod och kokade soppa för fulla muggar inne i köket till besökarna. Hela sommaren har gått åt till att fixa till gårdsbutiken som ligger i ett gammalt magasin i en del av ladugården. Väggarna har målats med antroposofiska färger efter ett besök i Järna.

– Det är många som säljer hemifrån och det gäller att vara lyhörd på trender. Problemet är att nå ut. Det allra bästa är om man kan hitta en nisch som ingen annan gett sig in på, förklarar Gunnar Bolin.

Det är andra året som Gunnar odlar KRAV-certifierade grönsaker, och han har tagit fasta på ett råd från en kollega: ”Man lär sig alltid något nytt”.

– Jag frågar andra kollegor, och så lär jag mig genom rådgivning och erfarenhet. Men framför allt lär jag mig av mina misstag. Det var en kollega som sa till mig att det tog honom nio år att lära sig odla morötter.

Vi tar en promenad till odlingarna på fälten bakom ladugården. I växthuset växer fortfarande tomater, trots att det snart är november, och i ståtliga rader växer grönkål, polkabetor och mycket mer som väntar på att skördas.

Gunnar tog över driften av gården bara 23 år gammal när hans pappa dog.

– Det är mycket pessimism inom lantbruket, men det har gått och kämpat sig fram. Det har varit väldigt mycket arbete, såklart.

Istället för kemiska bekämpningsmedel krävs andra metoder för att bli kvitt skadedjur som kan drabba odlingarna. Gunnar testade att odla majrovor i år, men odlingarna drabbades av kålfjärilar.

– Den åt av i stort sett alltihop. Man kan ju lägga över insektsnät, men det är lite vanskligt. Om det minsta lilla skadedjur kommer under nätet kan odlingarna bli förstörda. Men det stora problemet för mig är faktiskt att jag har lerig jord, den är jobbig att hantera med mycket sten.

För att bekämpa ogräset utan bekämpningsmedel brukar Gunnar Bolin både blindharva och bränna ogräset med en flambrännare. Blindharvningen sker flera gånger innan sådd för att hindra att ogräset kommer upp.

– Det blir ju mycket mer handrensning och mycket mer maskinellt. Dessutom sår jag senare.

På frågan om en ekologisk odlare har mer regler att förhålla sig till, svarar Gunnar Bolin bestämt: Ja!

– Oj oj oj, det är en hel katalog med regler, säger han och visar mellan tummen och pekfingret hur tjock regelboken är.

Som ekologisk odlare har man bland annat ett kontrollprogram att följa som granskas av ett oberoende kontrollorgan. En till två gånger om året görs besök på gården. Om det visar sig att kraven inte uppfylls, kan certifieringen dras tillbaka.

– Det är alltid en oro. Då kollas allt, vad man sått, foderstatus, kvitton, växtföljder… Den biten slipper du när du har vanlig konventionell odling. Detsamma gäller EU-stöden, där ska allting finnas dokumenterat, annars får man betala tillbaka.

Gunnar Bolin har fått ekonomin att gå ihop genom att sälja spannmål och kött.

– Men jag hoppas såklart att grönsakerna så småningom ska vara den bärande delen.

Debatten om huruvida ekologisk odling är klimatsmart eller inte, har Gunnar Bolin givetvis följt med i. Vid ekologisk odling behövs mer odlingsmark för att producera samma mängd skörd som vid konventionell odling.

– Det finns en del lantbrukare som tycker att det är oetiskt att vi producerar för lite mat. Men för egen del tycker jag helt enkelt inte att kemiska medel har i naturen att göra.

Men samtidigt är Gunnar Bolin försiktig med att kritisera kollegor som odlar genom konventionella metoder. Han har själv gjort ett medvetet val i livet, och försöker helt enkelt leva som han lär.

– Själva konflikten mellan ekologisk och konventionell odling är i sig rätt dum att odla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!