- Skattehöjningen kommer inte att räcka

På sikt kommer den föreslagna höjningen av kommunalskatten med 50 öre inte att räcka. Det hävdar Gotlands kommuns ekonomidirektör Göran Gyllenkrok.
- Kostnadstrycket är hårt. Pris- och löneökningar höjer kommunens kostnader med 100 miljoner kronor om året och kommer att äta upp skattehöjningen, säger han.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-05-27 06:00
Förra året gick två tredjedelar av landets kommuner med överskott. Ett väntat minus på fem miljarder för kommuner och landsting blev istället ett plus på två miljarder kronor.
Gotlands kommun hör dock till den tredjedel som har det svårt. Underskottet i fjol blev 20 miljoner kronor, trots att man 2004-2006 har ett sparbeting på 130 miljoner kronor och att man redan höjt kommunalskatten med 50 öre den här mandatperioden.
Inför 2006 vill kommunledningen därför höja skatten på nytt, från 32,75 till 33,25 kr. Det förstärker kommunkassan med cirka 38 miljoner kronor.
- De kommuner som går bra ekonomiskt har lyckats bromsa kostnadsutvecklingen samtidigt som skatteunderlaget har ökat. Däremot är det svårare att hitta en gemensam nämnare för kommunerna som har problem. Det finns många förklaringar, säger ekonomen Per Sedigh på Sveriges Kommuner och Landsting.
Skatteunderlaget har inte bara förbättrats genom ökad sysselsättning. 87 kommuner höjde kommunalskatten under förra året, i genomsnitt med 34 öre. Bara sex kommuner sänkte den.
Varför höjde Gotlands kommun inte skatten redan i fjol?
- Vi såg inget behov i början av året. Prognosen såg bra ut. Men sedan ändrades förutsättningarna i det nationella utjämningssystemet som omfördelar pengar mellan kommunerna, och då tappade vi 60 miljoner kronor i skatteintäkter. Det kom som en överraskning för oss, säger Göran Gyllenkrok.

Upp 35 placeringar
Den föreslagna skattehöjningen flyttar Gotland 35 placeringar uppåt i tabellen över kommunalskatten, till 27:e plats. 33,25 är en krona mindre än Dals-Ed i toppen, men hela 4,35 kronor mer än Kävlinge som har landets lägsta kommunalskatt.
Göran Gyllenkrok tror inte att den föreslagna skattehöjningen kommer att räcka. Trots att nämnderna hittills ser ut att klara sparbetingen de ålagts måste ytterligare åtgärder sättas in.
- Vi måste börja om på nytt och gå igenom verksamheten en gång till för att se om vi kan rationalisera och spara, säger han.
Kommunals ordförande på Gotland, Margareta Palmedal, håller med om att en sådan översyn är nödvändig.
- Det är beklagligt är att man återigen tvingas använda samma argumentet som man använde vid skattehöjningen 2003, att pengarna behövs till vård, skola och omsorg, säger hon.
- Jag blir bekymrad över läget i kommunen. Vi har ett besparingspaket igång, men ändå räcker inte pengarna till den verksamhet man bedriver. Därför behövs det en översyn av hela verksamheten.

Inflyttning behövs
Landets kommuner och landsting kommer i år att få ett överskott på nio miljarder kronor, enligt en prognos som Sveriges Kommuner och Landsting gjort. Gotlands kommun räknar också med överskott. När budgeten för 2005 presenterades i kommunfullmäktige i november, tippades resultatet för året bli ett plus på 67 miljoner kronor. Utlokaliseringen av statliga jobb till Gotland gör bilden ljusare framöver. I går beslutade regeringen att flytta Riksutställningar till ön, som en första del i den föreslagna utlokaliseringen.
Åke Wennerberg vid kommunens ekonomiteam har försökt att beräkna vad lokaliseringen av nya jobb till ön kommer att betyda för kommunens ekonomi. Effekten är svår att förutse, eftersom variablerna är många.
Fördelar man de skatter och bidrag kommunen får i dag på varje gotlänning, så blir det cirka 60 000 kronor per person. Om utlokaliseringen ger en folkökning på tusen personer, med ungefär samma åldersfördelning som Gotland i stort, så skulle kommunens intäkter öka med 60 miljoner kronor.
- Det är en väldigt grov beräkning. Dessutom ska man komma ihåg, att samtidigt som intäkterna ökar så stiger även kommunens kostnader, säger Åke Wennerberg.

Fastighetsskatten betyder mer
För många gotländska hushåll är en höjning av kommunalskatten inte det som kommer att påverka ekonomin mest framöver. Nyligen presenterade Statistiska centralbyrån de beräkningar som ska ligga till grund för de nya taxeringsvärdena. För Gotlands del innebär de en höjning av fastighetsskatten med i genomsnitt 38 procent, vilket ger 10 000 kronor mer i skatt för en fastighet i miljonklassen. För en familj med egen fastighet betyder den skattehöjningen betydligt mer än 50 öre på kommunalskatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!