- Utökat skogsskydd slår mot hela industrin

- En utökning av skogsskyddet slår hårt mot hela industrin.
Gotlandsflis vd Lars Ahlby, i Klintehamn, är mycket bekymrad över de senaste skyddskraven från Länsstyrelsen. Krav som i stort sett halverar den produktiva skogsmarken.
I kväll ska företrädare för de berörda gotländska industrierna på ett samrådsmöte träffa regiondirektören Bo Dahllöf för att diskutera förslaget, som är ute på remiss.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-10-19 06:00
Under de senaste två åren har Gotlandsflis gjort en storsatsning vid anläggningen i Klintehamn. Sammanlagt handlar det om investeringar på 30 miljoner, huvuddelen under det senaste året. I dag har sågen kapacitet för att klara framtida behov, som man räknade med skulle öka.
- Vi har gjort de här investeringarna för att klara oss i konkurrensen. Vill det sig illa kanske det inte ens går att få tag på råvaror och då kan vi inte utnyttja sågkapaciteten på länga vägar. På sikt skulle det här kunna bli ett hot mot sågindustrin och då inte bara beröra de anställda hos oss utan även röjare, transportörer och skogshuggare, menar Gotlandsflis vd Lars Ahlby.

Risk för brist
Han betonar dock att han inte på något sätt är motståndare till att skogen skyddas:
- Nej, det är en nödvändighet för att vi i framtiden ska kunna ha en levande skog. Men vad vi opponerar oss mot nu är att förslaget ändrats. Vi var överens med Länsstyrelsen i våras, men sedan dess har skyddet utökats med 20 procent i det nya förslaget. I dagsläget skulle den produktiva skogsmarken på cirka 130 000 hektar på grund av skyddet vara nere i endast 70 000 hektar.
Enligt Lars Ahlby köper Gotlandsflis skog för 50 miljoner kronor varje år.
Efter det att Länsstyrelsen gick ut med sitt förslag mer offentligt finns det risk för skogsbrist på marknaden inom kort, menar han.

Påverkade
- Skogsägarna verkar redan ha påverkats av det här och avvaktar med att sälja av, troligen i väntan på att Länsstyrelsen ska köpa upp skyddsvärd skog. Redan i februari kommer det antagligen att råda brist på timmer för oss.
Lösningen för Gotlandsflis skulle i det läget bli att köpa skog från Ryssland.
- Vi vill helst köpa gotländsk skog, det blir billigare eftersom vi slipper transporterna från Ryssland. Sedan är den gotländska gammelskogen bäst, påpekar Lars Ahlby.

Högre fraktkostnader
Han pekar också på det faktum att det extra utökade skogsskyddet inte är det enda hotet mot verksamheten.
Enligt liggande förslag ska frakterna höjas kraftigt på Gotlandsfärjorna. För Gotlandsflis skulle det innebära ökade fraktkostnader i storleksordningen 700 000 kronor per år.
- Inom företaget finns funderingar på att kanske kunna utnyttja hamnen i Klintehamn och transportera timmer den vägen. Men i dag går det inte då hamnen inte är djup nog. Dessutom gäller det att övertyga marknaden om att man ska släppa på kravet att timmer ska transporteras med långtradare.

Kommun-möte
Sedan en tid är ett samrådsmöte inplanerat till i kväll, onsdag, där Länsstyrelsens "Förslag till strategi för formellt skydd av skog" ska ventileras. Kommunen är remissinstans i ärendet och vill därför innan man lämnar sitt svar få in synpunkter från berörda inom öns näringsliv. Företrädare för
bl a Gotlandsflis, Mellanskog, Cementa, Nordkalk och LRF deltar och får här möjligheten att diskutera det framtida skogsskyddet med Gotlands kommuns regiondirektör Bo Dahllöf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!