100 procent fastlandsägda
Gotlands Media, som ger ut främst Gotlands Allehanda, Gotlands Tidningar och helagotland.se, blir helt fastlandsägt.- Vi har fått bra betalt och vi säkrar den politiska mångfalden! sade en nöjd Jan Lundgren som nu släpper det sista lokala tidningsägandet.
Tidningsägare. "Det här har mognat fram under de tio år vi kamperat ihop." Det konstaterar Sten Ronström, Hans af Petersens, Lennart Foss, Tommy Wahlgren och Jan Lundgren som företräder de ägande parterna bakom Gotlands Media, som inom kort övergår till att bli helt fastlandsägt, då NTM köpt de sista lokalt ägda 20 procenten.Foto: Rolf Jönsson
Foto: Kajsa sundberg
I går meddelade NTM:s koncernchef Lennart Foss personalen på Gotlands Media om att de lokala ägarna säljer sina andelar för totalt 17,4 miljoner kronor. Affären väntas komma på pränt inom en månad.
Innebär inget
Enligt Foss innebär ägarförändringen inget särskilt för läsare eller personal. I det längre perspektivet, menade han, innebär det förhoppningsvis en tryggare framtid för varumärkena som efter totalt 343 år i gotländsk ägo - Gotlands Allehanda grundades 1872, Gotlänningen 1884 och Gotlands Folkblad 1928 - nu blir helt fastlandsägda.
- Trenden går mot stora ägare överallt. Man klarar sig inte ensam. Man behöver luta sig mot någon med större muskler. Jag tror jag vågar säga att det inte hade funnits två tidningar i dag, om inte vi gått in för tio år sedan.
Politisk mångfald
Att det blir två tidningar även fortsättningsvis sägs vara självklart.
- Det här är så bra det kan vara, säger Lennart Foss om vad som blivit nationellt känt som "Gotlandsmodellen", ett förhållandevis framgångsrikt koncept med samägda men konkurrerande tidningar.
I affären ingår en avsiktsförklaring, där de snart före detta gotländska ägarna får vetorätt för tillsättandet av politiska chefredaktörer. Det ska garantera dagens mångfald med tre ledarsidor; GA som oberoende moderat och GT som centerpartistisk respektive socialdemokratisk. Avsiktsförklaringen ska omförhandlas om fem år.
Enligt Lennart Foss är ambitionen också att det ska finnas "gotländska rötter" i den nya bolagsstyrelsen.
Jan Lundgren från Gotlands Folkblads tryckeri AB är nöjd med uppgörelsen och tyckte inte det var särskilt känslosamt att släppa det sista gotländska tidningsägandet.
- Det lämnade vi i praktiken ifrån oss redan för tio år sedan.
Sten Ronström från ägarstiftelsen för Gotlands Allehanda låter också nöjd.
- Mångfalden blir kvar, vi har fått hederligt betalt och pengarna blir kvar på Gotland!
Vad Stiftelsen Gotlandspress, Gotlänningens tryckeri och Gotlands Folkblads tryckeri kommer att använda sina respektive andelar av de 17,4 miljonerna till är ännu oklart.
- Det är klart att det finns både planer och drömmar, men det är inget vi vill att ska stå i tidningen nu, säger Sten Ronström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!