Allt fler gotländska husägare binder lån

Många gotländska villaägare väljer nu att binda sin bolån.
Orsaken är de senaste veckornas räntehöjningar. Men också farhågor om att räntorna ska stiga ytterligare under nästa år.
- Vi har märkt ett ökat tryck senaste tiden. Låntagarna manas till försiktighet när det gäller de rörliga lånen, framhåller rådgivaren Greger Wahl på Före-
ningssparbanken i Visby.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-12-13 06:00
Efter att villaräntorna blivit allt lägre under ett par års tid kom trendbrottet för några veckor sedan. Då hade amerikanska centralbanken FED återigen beslutat om räntehöjningar i USA. Ett beslut som påverkade ränteläget även i Europa.
När så även Riksbanken gick ut med en höjning av reporäntan, samtidigt som man aviserade fler höjningar under nästa år började alla kreditinrättningar dra öronen åt sig och höjde sina utlåningsräntor.

Bundna räntor
Den här gången var det fram-
förallt de bundna räntorna som påverkades. Ganska omgående höjdes bolåneräntorna på lån med bindningstider på två och fem år med flera punkter. Hos en del banker har bundna räntorna på längre tid höjts med kring 0,5 procent.
Under lång tid har boräntorna legat på en historiskt sett mycket låg nivå. Lån bundna på två år har legat straxt under 3 procent. Rörliga lån har man kunnat få med räntor kring 2,5 procent. Samtidigt har de gotländska priserna på villor och bostadsrätter skjutit i höjden, vilket ökat riskerna markant.

Försiktighet
Enligt experter är nu sötebrödsdagarna över och vi kan vänta oss högre räntor under närmaste framtiden. Vilka råd ger då bankerna sina kunder?
- Vi manar låntagarna till försiktighet. Samtidigt lägger vi stor vikt vid sund rådgivning. Kunderna får hjälp med att placera lånen på ett så riskfritt sätt som möjligt. Oftast råder vi låntagarna att blanda mellan bundet och rörligt för att sprida riskerna. Men vilka råd vi ger är individuellt för varje hushåll, säger rådgivaren Greger Wahl på Föreningssparbanken i Visby.
- När vi ger kunderna råd så försöker vi ge en helhetsbild. Framöver får vi ju bl a höjd kommunalskatt och högre fastighetsskatt, som påverkar hushållens ekonomi.

Marginal
- På driftsidan har kostnaderna också ökat. För att klara utgiftsökningarna rekommenderar vi alltid kunderna att ha en viss marginal. Det ska finnas utrymme för exempelvis ökade räntekostnader, säger han vidare.
På ett par års sikt flaggar en del experter för att bolåneräntorna kan komma att höjas med så mycket som ett par procent. För ägare till villor eller bostadsrätter med lån på en miljon kan höjningen bli ödesdiger. Två procent på en miljon betyder så mycket som 1 650 kronor i månaden i ökade ränteutgifter.
Många unga som köpt hus det senaste året har aldrig upplevt ett högt ränteläge. Man ska komma ihåg att för bara tre år sedan låg boräntan på 5,5 procent. Om räntorna börjar gå upp igen till de nivåerna finns det risk för att många hamnar i en räntefälla. Ett råd från privatekonomiska bedömare är att varje hushåll bör kunna klara en räntehöjning på tre procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!