Allt fler gotlänningar deklarerar elektroniskt
Många gotlänningar lämnade in sin pappersdeklaration till Skattekontoret i Visby i går på dagen D.Trots att det i dagsläget går att deklarera via e-tjänster på Internet, SMS och vanlig telefon så är traditionens makt stor.Men satsningen på de nya tjänsterna har ändå slagit mycket väl ut.- Redan före helgen kunde vi se en kraftig ökning på antalet deklarationer som lämnades elektroniskt, säger Anders Brännström, informationsansvarig på Skattekontoret i Visby.
I år var det lite speciella förhållanden, eftersom skattehusets entré flyttats till "baksidan". Men det löste man genom att ha folk på båda sidor om huset ute för att ta emot deklarationer.
- I dag har vi det snärjigt. Men det är så det ska vara den här dagen. Alla på kontoret är engagerade och hjälper till för att ge gotlänningarna så bra service som möjligt, säger Anders Brännström på Skattekontoret.
Under gårdagen hade man även förstärkt på telefoninformationen och tog emot en mängd samtal med frågor från deklaranter. Många frågor handlade som vanligt om olika avdrag, exempelvis vad som krävs för att de ska godkännas.
Kampanj
Hela våren har Skatteverket kört en omfattande informationskampanj om fördelarna med att deklarera elektroniskt. Möjligheten att deklarera på nätet har funnits i ett par år. Under senare tid har det tillkommit möjligheten att även godkänna deklarationen via SMS eller vanlig telefon. Men i år har man lockat med att skattepengarna kan betalas ut redan till midsommar.
- Helt klart har den moroten fått många att godkänna elektroniskt. Vid den senaste avräkningen den 30 april hade 9 384 gotlänningar lämnat sina deklarationer den vägen. Det är en ökning med cirka 3 800 stycken jämfört med förra året. Sett till alla som kan deklarera på det här sättet så är det hela 21,3 procent, vilket är en fantastisk siffra, fortsätter Brännström.
- Men det är ändå många som inte utnyttjar den här möjligheten, utan lämnar sin pappersdeklaration som vanligt. Det är svårt att bryta en tradition. Vad som förvånar lite är att det är en hel del yngre personer som också lämnar i pappersform, upptäckte jag själv när jag tog emot blanketter här utanför.
Smärtfritt
Under eftermiddagen var det fortfarande en strid ström av deklaranter utanför skattehuset. Anders Brännström kunde konstatera att det nog skulle bli en lång dag:
- Sprättandet av kuvert och sorteringen kommer att pågå till långt in på kvällen. Hittills har allting gått smärtfritt och det räknar vi med att det ska göra i kväll också.
När sorteringen är klar ska alla deklarationer registreras och först därefter sätter granskningen igång.
- Vi har ju utlovat skattebesked redan till midsommar på de deklarationer som är helt i ordning och som godkänts elektroniskt. Det betyder att vi prioriterar dessa, även om det skulle förekomma någon avvikelse.
Skattebesked
Efter midsommarbeskedet är det 15 augusti och början på september som gäller för besked till de skattskyldiga om det blivit återbäring eller restskatt. Egentligen heter det numera över- respektive underskott på skattekonto. För företagare och riktigt krångliga löntagardeklarationer kan slutbeskedet dröja till december. Fördröjningen hänger ofta samman med att den skriftväxling som brukar förekomma tar tid.
- Redan nu kan man nog sticka fram hakan och säga att de skattskyldiga som inte fått något besked alls i slutet av augusti med stor sannolikhet har fått sin deklaration godkänd, framhåller Brännström vidare.
I går, den 2 maj, var alltså sista dagen för inlämning av deklarationer. De som kommer in för sent drabbas med all säkerhet av en avgift på 1 000 kronor.
- Förhoppningsvis har de som haft goda skäl att inte hinna i tid begärt anstånd. Annars kan det bli svårt att slippa avgiften. Vi ska hålla stenhårt på sista datumet.
- Samtidigt är det bättre att komma in sent än aldrig. Det är ju värt ett försök att slippa avgiften om skälet till förseningen är giltig. Men det går inte att lova någonting, betonar Anders Brännström, innan han går ut för att ta emot fler deklarationer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!