Bevarande för tillväxt
Det finns ingen motsättning mellan bevarande och utveckling. Det var budskapet på höstens stora framtidsseminarium om Gotland och tillväxt, från föreningen med samma namn.
Det var några av utgångspunkterna när föreningen Tillväxt Gotland ordnade allmän framtidsdiskussion på Wisby strand tisdagskvällen den 27 oktober.
En annan var att Gotland är landets företagstätaste kommun och att små i stället för stora företag verkar ha framtiden för sig.
Närmare 500 personer hade hörsammat inbjudan till öppen, och gratis, framtidsdebatt med forskare, samhällsdebattörer och lokala företagare och tjänstemän.
Under Swedbanks vice-vd Peter Nygårds handfasta moderering gav inbjudna föreläsare olika perspektiv på samhällsutveckling, företagande och miljöhänsyn, utifrån egna och andras analyser och forskningsresultat.
Näringslivet avgörande
Johan Kreicberg, utredningskonsult, inledde med att avfärda en del myter, som han kallade det, vad gäller befolkningstillväxt.
Kommunala extrasatsningar på barnomsorg, lärartäthet eller fritidsaktiviteter är betydelselösa när man frågar unga var de tänker bosätta sig. Åtminstone jämfört med de båda avgörande faktorerna: närhet till en storstad och ett bra näringslivsklimat.
Stöd för sin tes hämtar Johan Kreicberg i intervjuer och i statistik: de kommuner som har störst befolkningstillväxt är de som kommer högst i rankinglistorna över företagsklimat.
Storstadsbristen är inte mycket att göra åt för Gotland, återstår att satsa på näringslivsklimatet.
Kreicberg svarar själv på vad det innebär: en öppen och positiv attityd till företag från kommunen, låga skatter och att kommunal verksamhet inte konkurrerar med privat.
Senare under kvällen skulle Anders Thomasson från Företagarna Gotland kritisera Gotlands kommuns i hans tycke ensidiga fokusering på besöksnäringen. Och länsstyrelsen ansågs av flera vara företagsfientlig i största allmänhet.
Staden och medeltiden
Bevarandet då? Framtidsseminariet ställde ju detta mot utveckling och tillväxt.
Etnologiprofessor Owe Ronström, Högskolan på Gotland, åtog sig att förvirra begreppen genom att bland annat prata Visby och medeltid. Är det bra att göra den medeltida staden till Visbys hela identitet?
Utan att ta ställning konstaterade han att det inte är unikt att fokusera på historia och etnicitet i europeiska stadskärnor.
Snarare är det en allmän modern trend att i marknadsföringssyfte lyfta fram enstaka historiska epoker och skeden i en stads historia, att göra staden mer homogen och att motarbeta sådant som inte faller inom det varumärke man bestämt att staden ska vara.
Ja, säger Ronström, det är bra i ett kort perspektiv att sälja en enhetlig stadskärna.
Men nej, fortsätter han, det är samtidigt dumt att göra det - i det långa perspektivet.
Ett komplext system är uthålligare. Vem vill besöka en enhetlig egendomlighet mer än en gång? Då har man ju redan sett den!
Kalken och sipporna
Kalkbrytning och vattenförsörjning fick rubricera en kortare utfrågning av Cementas platschef på Gotland Per Ole Morken och länsstyrelsens miljöskyddshandläggare Per Junker.
Någonstans bland sannolikhetsbedömningar, vattenförsörjningsrisker och framtidsvisioner om vackra kalkbrottssjöar landade moderatorn i två besked: att Cementas produktion är renare än utländska konkurrenters och att länsstyrelsen inte kommer att låta sinande brunnar stoppa bolaget från utvidgning annat än om de är fler än fem.
Och efter att Mårten Bendz, professor emeritus vid Växjö universitet, hävdat att bevarande av utrotningshotade arter bara är Sveriges ansvar så länge de inte finns på andra håll i världen, vilket exempelvis inte gäller den beryktade nipsippan, så var även det biologiska bevarandet avhandlat innan kvällen avrundades med diskussioner.
Yvig debatt
Om summan av gästföreläsarnas slutsatser kunde sammanfattas i att bevarande inte motsäger tillväxt och att dialog om vad som ska bevaras är nödvändig, så blev enigheten mindre tydlig när paneldiskussionerna tog vid.
Där fanns välbekanta motsättningar mellan företagare och tjänstemän, dialogförespråkare och mediekritiker - och mellan regeltillämpare och entreprenörer. Svaret på den med tanke på arrangören uppenbart retoriska inledande huvudfrågan "Behöver Gotland tillväxt?" fick av allt att döma sitt enhetliga svar.
Vägen dit är fortfarande ägnad vitt skilda uppfattningar verkar det, även efter en kväll som denna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!