Bonde som hyrbonde
Daniel Möller har alltid varit intresserad av lantbruk och tillbringat mycket tid på sin morbrors gård i Halla. Efter många år som anställd på en större nötgård har han nu startat eget och säljer sina tjänster till lantbruksföretag.
inhyrd. Daniel Möller lockar till sig ungdjuren på Möllebos i Halla med lite foder i skopan.
Foto: Mona Staflin
- Det var ett steg i utvecklingen, det var dags att röra på sig, säger Daniel Möller.
Vi sitter i köket i hans morbrors gård, Möllebos i Halla. I dag är det här han jobbar, på en gård med 45 köttdjur av rasen charolais. Daniel Möller är inte uppvuxen på bondgård och har ingen fädernesgård att ta över, men har tillbringat mycket av sin uppväxt på Möllebos.
Efterfrågad
Den 28 september i år startade han eget. Han är så kallad "f-skattare" och jobbar på gårdar som behöver extrapersonal. Hittills har han haft gott om jobb och även tvingats säga nej ibland. Det handlar oftast om några veckors jobb åt gången på varje ställe.
- Det är lätt att känna att man måste ta allt man får så här i början. Jag har faktiskt varit tvungen att säga nej till en hel del, men jag försöker att inte säga nej.
Att vara egenföretagare istället för anställd innebär en hel del merarbete, som fakturering, bokföring och sådant. Men Daniel Möller tycker att fördelarna med att rå sig själv är fler. Dessutom har han en sambo som hjälper till med pappersarbetet.
- Man får ett helt annat ansvar när man är sin egen. Arbetet blir också mer varierande när man hoppar runt på olika gårdar, det är väldigt mycket nytt, väldigt ofta.
Hittills har arbetstillgången alltså varit god, men Daniel Möller är medveten om att det kan vara svårt att hitta jobb under vintermånaderna. Han räknar med att han måste lägga undan pengar för att klara sig under vintern.
- De flesta som jobbar så här älskar att köra traktor och vill få möjlighet att köra så mycket som möjligt, men det är svårt att hanka sig fram på det över vintern.
- Själv är jag framförallt intresserad av djuren och man behöver djurtjänsterna för att gå runt hela året.
Sju till åtta månader om året har han gott om jobb, resten av tiden hinner bönderna i regel av att sköta allting själva.
Gagnar alla
Båda parter drar fördel av att det handlar om timanställning. Bonden kanske inte har jobb så det räcker för en heltidsanställd och den anställde kanske har svårt att klara sig på deltid. På det här viset kan Daniel Möller ha flera arbetsgivare samtidigt. I skördetid kan rundbalspressen, som Daniel Möller äger själv, gå för hela dagarna, för olika bönder.
Någon stor maskinpark har inte Daniel Möller, och han menar att bönderna i regel har traktorer och maskiner som är anpassade för deras markarealer.
- De flesta bönder lejer andra för någonting. Många lånar också maskiner av varandra eller köper maskiner ihop.
Daniel Möller planerar också att köpa in ett schaktblad för att kunna ploga snö åt kommunen i vinter, men traktorer och lastare lönar sig bättre att hyra.
Vill du inte ha en egen gård?
- Tänker nån sälja en lagom stor gård, en 30-40 hektar som man kan sköta på helgerna, så är jag definitivt på hugget att köpa, säger Daniel Möller.
DM Djur- och maskintjänst
Bolagsform: Enskild firma
Innehavare: Daniel Möller
Verksamhet/ändamål: Lantbrukstjänster som djurskötsel och maskinkörning. Även andra tjänster för lantbruksföretag som snickerier, svetsning, skogsarbete och verkstadsarbete.
Fakta/Daniel Möller
Ålder: 28 år
Familj: Sambo Jessica Wessberg, dottern Elliotte 15 mån
Bor: Roma
Utbildning: 3-årigt naturbruksgymnasie Lövsta, samt kortare kurser inom lantbruk
Bolagsform: Enskild firma
Innehavare: Daniel Möller
Verksamhet/ändamål: Lantbrukstjänster som djurskötsel och maskinkörning. Även andra tjänster för lantbruksföretag som snickerier, svetsning, skogsarbete och verkstadsarbete.
Fakta/Daniel Möller
Ålder: 28 år
Familj: Sambo Jessica Wessberg, dottern Elliotte 15 mån
Bor: Roma
Utbildning: 3-årigt naturbruksgymnasie Lövsta, samt kortare kurser inom lantbruk
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!