Brinnande åtgång på flis

Närvärme. Rickard Hansson är en av delägarna i Lillbondens bioenergi.

Närvärme. Rickard Hansson är en av delägarna i Lillbondens bioenergi.

Foto: Mona Staflin

Ekonomi, näringsliv & finans2012-04-04 00:00

Lillbondens bioenergi är ett småskaligt fjärrvärmeverk, så kallad närvärme, i Fole som förser skolan, kyrkan, prästgården och församlingshemmet inklusive tre lägenheter med flisuppvärmning.

Rickard Hansson tar en paus i arbetet med buskröjaren i Barlingbo där han rensar en åkerväg från träd och sly. Stora högar med ris skulle vara den perfekta råvaran till flisanläggningen, om det inte vore för att almarna här har drabbats av almsjuka. Allt måste brännas innan sista april för att hindra att sjukdomen sprids.

Går med vinst
Snart tre år har gått sedan starten och det mesta har flutit på bra. Några enstaka driftsstopp har man haft och ett större stopp under en mycket blåsig helg i höstas.

Värmeverket har en kapacitet på cirka 290 MWh per år och några planer på att ansluta fler fastigheter har man inte. Verksamheten går med vinst och det skulle inte vara ekonomiskt att bygga ut eftersom det är dyrt att gräva kulvertar för att transportera värmen.

Har ni lärt er något på vägen?

- Den stora lärdomen är att man verkligen ska prioritera kvaliteten på flisen. Då blir det mindre jobb.

Ordentligt flisat
Det är viktigt med råvaran för att få bästa effekt. Det ska vara ordentligt flisat, inte för långa stickor. Det gäller att vara noggrann, att knivarna är vassa och att sållen som ska bryta av kvistarna verkligen är hela.

En annan lärdom är vikten av att kunna förvara flisen torrt. Ett större flisförråd har tillkommit sedan starten som rymmer drygt 1 200 kubikmeter flis.

- Vi hade tänkt att vi kunde lagra flisen på en cementplatta och lägga presenningar över, men det funkar inte.

Rickard Hansson tipsar också om att man bör fundera på hur avtalen med kunderna är skrivna. Ett gott råd är att ha ett två-pris-system med ett grundpris som täcker de fasta kostnaderna, som räntor och amorteringar, och en rörlig del som styrs av hur mycket råvaran kostar.

- Priset på råvaran har stigit ganska mycket de senaste två-tre åren. Förut tog man inte hand om riset, nu tar man hand om allt.

Hitta lämpliga objekt
På senare tid har flera stora värmeverk byggts i Sverige vilket drastiskt ökat efterfrågan.

Borde fler satsa på fjärrvärmeanläggningar?

- Man måste hitta lämpliga objekt. Det får inte vara för smått för att man ska få ekonomi i det, det är en dyr investering.

På landsbygden är problemet oftast att fastigheterna ligger för utspritt. En klunga hus, helst med flerfamiljsfastigheter är vad som behövs.

- Man bör ha minst en riktig storförbrukare, som en skola eller ett servicehus. Att bara dra fram värme till villor blir väldigt dyrt med allt grävarbete och det tar lång tid innan man får ekonomi i det.

Hur ser ni på framtiden? Har ni några fler planer inom bioenergi?

- Dyker det upp något lämpligt objekt så, det är det som är kruxet. Det får inte ligga för långt bort heller, vi har ju beredskap dygnet runt.

Lillbondens bioenergi AB

Bolagsform: Aktiebolag

Ägare: Erik Löfgren och Rickard Hansson

Registrerat: 2009-01-14

Nettomsättning 2010-2011: 456 000 kronor

Resultat e. fin: 51 000 kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!