"Brutalt" säger odlarbasen om EU:s nya sockerförslag

EU-kommissionen presenterade i går förslag till nya regler för sockerbetsodlingen. Domen över förslaget är svidande. Ordföranden för landets betodlare, Otto von Arnold, kallar det ett brutalt förslag som blir förödande för södra Sveriges lantbrukare och han varnar för att många bönder skördar sina sista betor redan nästa år. Betgrundpriset kan som mest komma att sänkas med 56 procent, mer än en halvering!

Ekonomi, näringsliv & finans2005-06-23 06:00
EU:s förslag till ny marknadsordning för socker betraktas av von Arnold som "väsentligt brutalare än tidigare förslag" och han höjer ett varnande finger för att förslaget - om det röstas igenom i höst - kommer att få synnerligen allvarliga konsekvenser för hela den sydsvenska växtodlingssektorn med dess kringnäringar, övervägande delen av EU:s växtodlingslantbruk och för sockerrörsodlare i världens fattigaste länder.
Han säger att betodlarna i SBC är positiva till en balanserad reform, men i samma andetag förkastar han gårdagens förslag. Otto von Arnold konstaterar:
- Förslaget innebär risk för utradering av den största delen av Sveriges sockerbetsodling. Prissänkningen på nästan 50 procent får till följd att den genomsnittlige odlaren inte får en tillräcklig lönsamhet. Det är bara odlare med höga skördar och eller låga kostnader som kan fortsätta med betorna.

Stor oro
Han känner stor oro för att dessa odlare som i och för sig kan få ekonomi på odlingen, kan bli för få för att ge odlingen tillräcklig volym.
Därför dristar han sig att konstatera:
- Många betodlare odlar sina sista betor 2006!
Betodlarnas centralförening befarar att ett genomrustat förslag, kommer att leda till ökad arbetslöshet. Totalt är cirka 10 000 jobb beroende av betodlingen. 3 500 betodlare är bruksanställda samt att omfattande nedläggningar av odlingen, led till att jobb försvinner inom kringsektorer som transport och service.
- Landsbygdskommunerna kommer att drabbas mycket hårt, fortsätter han sina spådomar över följderna och han anser att inte heller konsumenterna har något att vinna på förändringarna.Han tror inte på sänkt sockerpriser, nämligen.
- Vi ser en gigantisk inkomstöverföring från landsbygd till den multinationella sockerköpande industrin och det blir svårt att förverkliga alla visioner om alternativ som framställning av bioetanol eller vägsaltersättning om vi inte längre kan upprätthålla en sockerbetsodling för konsumtionssocker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!