Chans att titta på ovanliga höns

För första gången på tio år är det åter dags för en stor hönsutställning på Gotland. Efter fågelinfluensaepidemin för cirka tio år sedan, H5N1 som även drabbade människor, var det många hobbyhönsuppfödare som gav upp sin hobby. Nu är Gotlands rasfjäderfäförening på frammarsch igen.

BJÄSSE. Kochintupp kan se respektingivande ut på grund av sin storlek men är mycket lugna.

BJÄSSE. Kochintupp kan se respektingivande ut på grund av sin storlek men är mycket lugna.

Foto: Eva HC Nyström

Ekonomi, näringsliv & finans2014-10-22 10:00

–Jo, vi har en uppgång och har det senaste åren får fler och fler medlemmar, säger Anneli Gardelin, ordförande i Gotlands rasfjäderfäförening.

Hon är glad över att föreningen, den 25-26 oktober på Lövsta, åter kan slå upp portarna för en hönsutställning på Gotland med drygt hundratalet utställda fåglar. Domare Bengt Torkelsson, från Örkelljunga i Skåne, kommer att bedöma de utställda djuren.

Anneli Gardelin, som valdes till hönsföreningen ordförande i våras, är själv en meriterad utställare. Vi nationalutställningen i fjol kammade hon hem ett tiotal priser för de tjugotal fåglar hon ställlde ut.

–Det gick mycket bättre än jag trodde. Jag var säker på att mina Araucana-höns hade helt fel färg på benen men istället kom jag hem från utställningen med flera prisrosetter och vandringspris. Det hade jag inte väntat mig, säger hon.

Nu hoppas hon att oktoberutställningen ska visa gotlänningarna hur kul och intressant det kan vara att hålla höns hemma.

–Det ska bli roligt att visa vad det finns för fåglar och vi hoppas att det ska locka fler till att hålla på med höns. Det finns ju flera tusen raser!

På frågan om vad det är som är så kul med höns svarar hon:

–Jag tycker det är rogivande att titta på dem. En del är väldigt lugna fast det beror förstås på vilken ras man väljer och hur mycket man håller på med dem. Det gäller att hitta en ras som passar en själv!

Här lite fakta om några hönsraser:

Araucana:

Araucana är en chilensk hönsras som kom till Europa på 1500-talet. Namnet kommer från en indianstam i Chile. Fågeln saknar stjärtfjädrar, värper turkos-gröna ägg och har tofsar vid öronen. Rasen kan flyga, betecknas som lite stridig i sättet och finns i ett flertal färger som exempelvis pärlgrå, guldhalsad, tvärrandig och vetefärgad.

Kochin:

Kochin härstammar från Kina, är en tung hönsras känd sedan 1300-talet men kom till Europa i mitten av 1800-talet. Kochin är ingen storvärpare, lugn till sättet och en stor ras där en tupp kan väga över 5 kilo, har fluffig fjäderdräkt och växer långsamt. Den finns i flera olika färger.

Silkeshöns är en lätt hönsras som troligen härstammar från Östasien och antas vara över 4000 år gammal, vilket gör den till en av de äldsta tamhönsraserna. Dess fjäderdräkt är mycket speciell och påminner mer om plymer och dun än fjädrar. Det finns även en dvärgvariant, framavlad i Nederländerna.

Silkeshöns:

Silkeshöns har speciell befjädring, mörkblått skinn och ger blått kött men smakar som andra höns. Både tuppar och hönor har tofs på huvudet. Silkeshöns är pigga, lätta höns och finns i flera olika färger.

Källa: sv.wikipedia.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!