De ekologiska bönderna är för få

Allt fler vill köpa ekologisk mat. Men för få lantbrukare vågar ta steget att bli ekologiska. - Marknaden skriker efter ekologiska produkter så det är konstigt att inte fler börjar satsa, säger Christina Mellberg, ekonomisk rådgivare på Hushållningssällskapet Gotland.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Ekonomi, näringsliv & finans2008-10-17 09:49
Över 40 procent av Sveriges befolkning tycker att det är viktigt med ekologisk mat. Nästan 90 procent av dessa är också villiga att betala mer för maten. Efterfrågan på ekologiska produkter har exploderat de senaste åren och under 2007 ökade Ica sin försäljning av ekomat med 28 procent medan Coop under första kvartalet 2008 ökade med 49 procent.
Ändå är det få lantbrukare som vill eller vågar satsa på ekologisk produktion.
- På Gotland har det tidigare varit trögt att sälja sina ekologiska djur eftersom det inte funnits någon marknad. Nu har det förändrats och 27 producenter levererar idag kött till fastlandet. Men trots det är det inte så många som hoppar på tåget, säger Christina Mellberg som tycker att det nu är rätt tid att satsa på ekologisk produktion.

Vågar inte satsa
Enligt en undersökning från jordbruksverket är förutsättningarna för ekologisk produktion idag goda och inom flera områden är lönsamheten till och med bättre än inom konventionell djur- eller växtproduktion. Men de stora risker lantbrukare tvingas ta för att ställa om sin produktion gör att många tvekar. Att få sin växtproduktion Krav-märkt tar flera år och även om många kan få ersättning under omställningen är det svårt att veta om förutsättningarna kommer att förändras under omställningstiden.
- Det är väldigt svårt för lantbrukare att sia om framtiden, vare sig det handlar om ekolantbruk eller konventionellt. Just nu ger Arla exempelvis ett högre literpris under omställningsperioden men det kan ändras snabbt och lantbrukaren kanske funderar på vad som händer om mjölkpriset sjunker under omställningen, säger Anita Pettersson, rådgivare på HS-certifiering AB.
Att det ekologiska utbudet i Sverige idag inte täcker efterfrågan är ett problem. Att ekologiska jordbruk dessutom har mindre miljöpåverkan är en annan anledning till varför fler borde satsa på ekologisk produktion.

Måste informeras
Enligt Christina Mellberg kan det räcka med information och stöd till dem som är nyfikna för att få till en förändring.
- Det kan vara så att man är fast i sitt gamla tänkande eller helt enkelt inte tror att man klarar av en omställning. Det räcker inte med att göra om sitt jordbruk. Man måste också ställa om mentalt, säger hon.

Enligt en rapport från jordbruksverket finns det flera anledningar till att lantbrukare tvekar att ställa om sig.

- Omställningsperioden tar tid och kostar pengar vilket ger en svacka i produktionen

- Reglerna för avmaskning, utomhusvistelser och karensperioder för djuren upplevs svåra att följa

- För gårdar med befintliga byggnader som inte fungerar i ett ekologisk jordbruk blir det en väldigt stor investering

- För större investeringar kan brukarens ålder väga in
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!