De gotländska matpriserna sjunker

Matpriserna sjunker på Gotland, det visar PRO:s årliga prisundersökning som presenterades i samband med Almedalsveckan. PRO passade också på att visa upp sitt nya studiematerial som ska lära pensionärerna att använda mobilen.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-07-08 06:00
1 015 butiker i hela Sverige har jämförts och Gotland län har den sjätte billigaste matkassen, vilket är under genomsnittspriset.
- Gotland var tidigare ett dyrt disktrikt, men det blir allt bättre, säger Christina de Verdiver, Hemse PRO.
Hon har varit med och genomfört undersökningen som omfattar butiker på hela Gotland. Prisjämförelsen görs under samma period i hela landet. 60 bestämda varor ingår i matkassen, kött och grönsaker ska vara svenska och övriga varor av särskilda märken.
- Priset på grönsaker och mjölk var väldigt lika, men på ett stort paket välling skilde det över 30 kronor mellan den billigaste och dyraste butiken på ön. Det var också stor skillnad till exempel hushålls- och toalettpapper, säger Christina de Verdiver.
Hon tycker att det är bra att matpriserna gått ner, men är inte nöjd och menar att inkomsterna här ännu är låga och att matpriserna därför är förhållandevis höga. Carl-Eric Thörngren arbetar centralt med konsumentfrågor inom PRO.
- De senaste fyra åren har trenden varit minskade priser, säger han.
I år har PRO också gjort en mindre undersökning av lågprisbutiker. Allra billigast var Lidl följt av Coop, dyrast var ICA, men prisskillnaden var mycket liten, endast 12.50 kronor mellan den billigaste och dyraste.
I jämförelsen tittade man enbart på priset och inte kvaliteten.
-Priset är naturligtvis inte allt, säger Carl-Eric Thörngren.
ICA och Coop var bäst i testet med ursprungs- och miljömärkning. Störst utbud av ekologiska varor hade Coop. Efter att ha presenterat årets prisundersökning var det dags för en nyhet. PRO har tillsammans med Telia och ABF utarbetat ett studiecirkelmaterial för att lära pensionärer att använda sina mobiler. Projektet heter Mobilär och en liten handbok har tryckts upp i 5 000 exemplar som redan är slut, 5 000 nya är på gång.

Provlektion
Bo Rydbrandt från Telia gav en första provlektion. Tore Fagerlund och Ann-Marie Ronström passade på att knappa lite på sina mobiler, även om de redan är igång och använder sina.
- Jag har haft min i ett år och jag använder den till att ringa och skicka sms. Jag har varit motståndare till mobiler, men nu som äldre behöver jag den. Jag är mycket ute och går och kan bli dålig eller ramla, säger Tore Fagerlund.
Ann-Marie Ronström har haft mobiltelefon i många år och ringer ofta på den, däremot kan hon inte skicka sms.
- Jag ska försöka lära mig det i dag.
Målet med kursen är just att deltagarna ska kunna skicka ett sms, det vill säga textmeddelande, från telefonen. Bo Rydbrandt tror att sex till sju träffar är en lagom kurslängd.
- Man måste ju hinna fika och ha lite roligt också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!