Det började med en pesto

- Vi har vår lilla fabrik i Väskinde, inleder Ludwig Balassa när han ska beskriva vägen till sitt och hustrun Arlas företag.En fabrik. Det låter det. Näringsliv for dit och insåg, att en fabrik inte alltid ser ut som man kanske förväntar sig. Och att det fortfarande går att upptäcka nytt inom matlagning.

Foto: Lillebi Eriksson

Ekonomi, näringsliv & finans2010-11-09 00:00
Ludwig Balassa har startat Gotlands delikatesser HB tillsammans med sin fru Arla Löthberg. Han är känd som verksamhetsledare för föreningen Wisby centrum, en tjänst han nyligen har lämnat.
I flera års tid har han drivit företaget Gutemandel. Arla Löthberg har anställning på språkförskolan i Visby, men är för närvarande tjänstledig för att ägna sig åt delikatessföretaget.
Fabrik med smak
Höstsolen gassar men lyckas inte riktigt värma upp luften. I Väskinde, omringade av åkrar, ligger paret Balassa-Löthbergs lilla gård. Ett gammalt falurött garage i trä och strax bakom det, ett gammalt brygghus. I alla fall var det ett brygghus förr. I dag är det en plats för produktion av pesto, sylt och gelé.
Där står Ludwig och Arla om dagarna och maler, kokar, syltar och värmekonserverar. Köket eller fabriken, ser ut som ett alldeles vanligt kök hemma hos vem som helst.
De har inte långt hem från jobbet. Från fönstret ser de sitt kalkstensvita bostadshus, bara femton steg bort.
Från pesto till gelé
Så här gick det till när handelsbolaget Gotlands delikatesser föddes. Matlagning har alltid varit ett stort intresse för paret och Arla hade tagit fram en mandelpesto med tanke om att den skulle säljas, men tiden hade inte riktigt funnits. Men så gick den kära husbilen sönder och plötsligt var tre veckors planerad demonstrationsresa på fastlandet inställd, och att lägga sig på sofflocket ligger inte riktigt för Ludwig och Arla.
- Vi tog en fika på Krusmyntagården och ägaren frågade om vi hade något hon kunde sälja åt oss. "Jo, vi har pesto" sa vi, berättar Arla.
Att de bara hade tre burkar hemma berättade hon dock inte så det blev till att snabba sig hem och laga mandelpesto - i mängder. För det gick åt svindlande snabbt.
Det blev startpunkten. Sedan den första burken mandelpesto har nya produkter laborerats fram, bland annat ramslökspesto, salmbärssylt och salmbärsgelé. Och det lär bli fler.
- Idéer har vi, men det är frågan om att genomföra dem också. Jag är den som sprutar idéer och Arla är den som bromsar lite, säger Ludwig och visar med händerna i luften hur man håller in en häst, och tillägger:
- Det är jättebra.
Hur stort kan företaget bli?
- Begränsningen är tiden och att vi eventuellt måste bygga ut, säger Ludwig och fortsätter:
- Just nu har vi fullt skägg. Det är hemsida, det ska tryckas påsar med etiketter och beställas flaskor. Ibland känner man att "ååååh jag är så trött, nu orkar jag inte längre". Men vi har sagt att vi ska dra ned på tempot lite grann, säger Ludwig och knackar i träbordet.
Hur är det att vara egenproducent?
- Det är en speciell press. Visst är det så, men det är det som är mysigt. Det är en utmaning. Det triggar igång en. Och så måste man ju brinna för det man gör. Man kan knappast stå och sälja det man tycker är halvbra, berättar Arla.
Ska ni anställa någon?
- Som det ser ut nu så klarar vi det här själva kanske ett år till. Men till nästa år kan det bli tufft utan hjälp. Förhoppningsvis ska vi så småningom kunna anställa någon, säger Ludwig.
I dagarna ska paret göra reklam för sig under Älvsjömässan, tillsammans med Goda Gotland och vid infarten utanför den lilla fabriken, står deras husbil redo att köras en ännu längre tur än så.
- Vi ska faktiskt ha tre veckors semester med start i Tyskland och vidare till Frankrike, säger Ludwig och tillägger med ett leende:
- Vi gillar ju vin och ost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!