Det hänger på konsumenterna

Ekonomi, näringsliv & finans2005-06-08 06:00
Ordet synergi, samordningsfördel, tillhör de mest missbrukade i börsbolagsvärlden. När ett företag köper ett annat motiveras det ofta med framtida besparingar. Men i många fall handlar det om naturlig expansionslust, maktbegär, hopp om att göra klipp.
Då låter det lite tjusigare med synergi.
I veckan har vi sett en affär där ordet kan ha täckning, New Waves köp av Orrefors Kosta Boda. Ett vinstgivande företag med dussintals klädesvarumärken, de flesta inte särskilt kända, köper några av landet mest kända varumärken inom glas och presenter i en koncern som gått med 100 miljoner kronor i förlust på fyra år.
De båda företagen har helt olika försäljningskanaler. New Wave påstås sälja via 15 000 återförsäljare i femton länder, dessutom direkt till företag som sprider presenter till andra företag. Orrefors Kosta Boda vänder sig istället till exklusiva present- och inredningsaffärer. New Wave ska nu klistra det fina namnet Orrefors på smidesprodukter som designade kastruller, stekpannor, ljusstakar, mm. Hemtextilier ska säljas under varumärket Boda. Verksamheten flyttar in i Sandviks nedlagda glasbruk vilket ger låg lokalhyra.
En miljon turister besöker årligen östra Småland med köpsugna blickar. Därför ska New Wave öppna mellan tre och åtta fabriksutförsäljningsställen. Dessutom ska svenskt konstglas säljas i fler länder, t ex Kina som snabbt får en allt större skara köpstarka konsumenter. Det är en riskfylld affär New Wave ger sig in på när man ska försöka vända ett förlustbringande företag med dyr produktion, om än med kända varumärken och god design.
Men New Waves grundare och huvudägare Torsten Jansson har tidigare visat att han kan försäljning. Det blir spännande att se hur han lyckas med de exklusiva varumärkena. Han kommer att skära ned personal, särskilt tjänstemän, men också utnyttja all synergi som är möjlig i försäljningsledet.

I vintras hoppade Torsten Jansson in som stor ägare och styrelseordförande i klädkedjan JC med följden att aktiekursen gick i höjden. I New Wave drabbades han i vintras av bakslag då börsen överraskades av sämre utveckling än tidigare prognos. Aktien föll från tidigare toppnivå uppemot 150 kronor ned till ca 120 kronor. Nu har den på två dagar efter köpet av Orrefors stigit med ca 6 procent till ca 134 kronor. På mindre än två år har aktiekursen därmed fördubblats och bolaget är nu värt va 4 miljarder kronor.
På aktiemarknaden är annars meningarna djupt delade om konsumentvaruindustrins framtid. Några anser att svenska företag är för små med en alltför liten hemmamarknad. Men det är inte bara Ikea som lyckats ta sig ut i världen. Visserligen åkte Lindex på stora förluster i Tyskland för några år sedan. Men nu är Clas Ohlson på väg in i de andra nordiska länderna efter succén här hemma.

På börsen finns allt från livsmedelshandel, bilförsäljning och bildelar, husvagnar, leksaker, vitvaror, kläder, skor, kosmetik. Dessutom finns de i olika led från tillverkning till postorderförsäljning. Konkurrensen utifrån är redan hård och väntas bli betydligt tuffare. Svenska konsumenter väntas ha ca 3 procent bättre köpkraft det kommande året och lika mycket mer året därpå i samma penningvärde. Det innebär goda möjligheter för hemmamarknadsföretagen.
Torsten Jansson i New Wave har redan visat att han kan hantera nyckfulla konsumenter. Nu fordras det största möjliga vakenhet för att inte hamna snett när han ska tvinga in Orrefors Kosta Boda bland lågprisvaror.
Det blir en spännande resa, liksom för många andra konsumentföretag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!