Doldisen alla känner till
Han började sin yrkeskarriär som sexåring med att lämna ut framkallad film.Sedan sålde han stereoanläggningar bättre än amerikanerna - i USA.Han hade ett smärre imperium med inte mindre än fem Expertbutiker på Gotland och fastlandet.Utan att kunna ett dyft om flyg startade han ett framgångsrikt flygbolag.Men det hjälper inte: på Gotland är Michael Juniwik nog mest uppfattad som "Pigges" sidekick.
Foto: Staffan Fritz
Han får skylla sig själv.
- Jag har aldrig haft något behov av att vara offentlig på Gotland, det har aldrig gagnat bolaget, säger han.
Bolaget han talar om är Gotlandsflyg, men det kunde lika gärna ha gällt något av de nitton andra bolag han är involverad i.
Det som för närvarande upptar den större delen av hans yrkesliv är Sverigeflyg, där han är vd. Det är moderbolag till sju regionala flygbolag, av vilka Gotlandsflyg är ett.
Sverigeflyg omsätter över 600 miljoner kronor och har drabbats hårt av den senaste tidens flygförbud efter vulkanutbrottet på Island. Bara på Visby flygplats minskade antalet passagerare (inklusive konkurrerande flygbolag) med 31 procent under april jämfört med april i fjol.
- Askmolnet har gjort att vi har tappat 11-13 miljoner kronor i resultat hittills. Det är en stor del av vår prognostiserade årsvinst. Det innebär att vi kanske lägger ned tänkta projekt, säger Michael Juniwik.
Men askmolnet drabbar ju alla flygbolag. Är det inte bara att höja priserna samtidigt, som bensinbolagen gör?
- Det går inte att höja priserna så mycket, för då kommer kunderna att välja andra färdsätt.
Hur ska ni då hantera en eventuell skatt på flygbränsle?
- En sådan skatt skulle få väldigt stor effekt. Men får vi bara några år på oss så kan vi ställa om, till exempel genom att att skaffa mindre flygplan.
Hur ser framtiden annars ut? Blir det fler flygbolag, och vad händer med utlandssatsningen Wings of Europe?
- Vi tonar ned Wings of Europe. Och för närvarande är det inga nya lokala flygbolag på gång. Vår uppgift är att se till att det blir konkurrens på de linjer där det är monopol och för närvarande finns det inga sådana.
- Egentligen är vår affärsidé inte att flyga utan att utveckla regionerna, och det kan innebära att vi går in i färjetrafik, eller tågtrafik som med Sundsvallståg.
- Vi vill också utveckla resor till andra platser än Gotland, som att man kan åka på kortsemester till Riga och Berlin. Och vi startar charter till Egypten och Kanarieöarna.
Hur utvecklar det regionerna i Sverige?
- Det ska vara lätt att leva och bo på ett ställe, vilket också betyder att det ska vara lätt att ta sig därifrån och tillbaka på ett ekonomiskt och miljömässigt sätt. Charterbolagen har oligopol på marknaden och missköter regionerna. I de områden där vi är verksamma åker 300 000 personer på charter varje år, men bara 45 000 flyger från den egna flygplatsen. Alltså finns det en potential på 250 000 resenärer för oss.
I snart tio år har Michael Juniwik ägnat sig mest åt flyg. Men han föddes in i en fotoaffär 1965.
Pappa Helge Juniwik drev då handel med kameror, film, fotopapper och framkallningsvätskor en halvtrappa ned vid Wallérs plats i Visby, i den lokal som nu hyser en ostbutik.
- Där började jag som sexåring med att lämna ut foton och framkallad film, minns Michael Juniwik.
Runt hörnet på Södra kyrkogatan låg Juniwiks Musik, där det såldes skivor och musikinstrument. Så småningom slogs de båda affärerna ihop till en på Östercentrum, den Expertbutik som fortfarande ligger kvar, och utbudet utökades med det som kallas hemelektronik.
- Som femtonåring stod jag där och sålde, mest foto och radio och tv.
På gymnasiet läs han ekonomi.
Har du haft någon nytta av det?
- Stor nytta. Man måste få ihop balansräkningen. Jag tycker det är kul med bokföring och företagsekonomi, men det handlar också om ett ansvar mot de anställda, att hålla koll på bokföringen.
Michael Juniwik gick också en butikschefsutbildning och tillbringade ett år i USA.
- Jag jobbade i olika butiker och blev rätt framgångsrik efter några månader. De har en annan stil där och använder snabbt rabatter för att få sälja. Jag lyckades ändå sälja bättre, kanske för att jag hade en mer europeisk stil.
Hemma igen tog han över butiken 1988 och hade efter några år en egen kedja med butiker i Visby, Hemse, Slite, Oskarshamn och Västervik. Han satt också i Expertkedjans styrelse.
- Butiken på Öster var en av de största i landet, säger Michael Juniwik.
Funderade du aldrig på att göra något annat än det du växte upp med?
- Nej, det var aldrig tal om något annat - det här var helt rätt. Jag tycker om att jobba med kunder.
Av det lilla imperiet finns i dag bara Visbybutiken kvar. Michael Juniwik är delägare och styrelseordförande - och ende man i ledningen. Vd är Cecilia Wahlberg - som är den andra delägaren - och övriga fyra i styrelsen är också kvinnor.
Det är ju ganska ojämlikt. Är det en slump eller ett medvetet val för att vara politisk korrekt?
- Det är medvetet, men inte av den anledningen. Vi vill skapa 2010-talets handelsplats och där kommer kvinnorna att stå för 60 procent av köpbesluten inom radio och tv. Jag tror inte att männen kommer att klara att skapa den handelsplatsen.
Så det är ett ekonomiskt beslut?
- Nej, det är en anpassning till marknaden, till vad kunderna vill ha. Det blir en mer kvinnlig inriktning på besluten om investeringar, hur man vill upplevas och synas på marknaden.
Vad vet du själv om kommande trender inom hemelektronik?
- Ingenting. Men jag följer verksamheten kontinuerligt genom månadsrapporterna.
Hur kom du in på det här med flyg?
- Vi kom på det en natt när vi satt och snackade, Pigge och jag, att det behövdes ett lågprisflyg. Skyways hade precis köpt upp Flying Enterprise som flög på Bromma. Och Ryanair flög till London för 300 kronor samtidigt som det kostade 2 500 att flyga från Visby till Stockholm. Det låg en hund begraven där.
- Vi kände att vi måste ha ett fungerande flyg för att vår egen verksamhet, och alla andras här, skulle överleva.
- Det är få idéer som man får när man sitter och dricker öl som man sedan förverkligar. Men efter ett år så lyfte vi den 2 april 2001. Vi hade också tur med att internet hade utvecklats så mycket då att man kunde börja boka på nätet.
Hur såg ni till att ni fick kunder?
- Vi gick till näringslivet och sa "Vi kan göra det här, men det är ni som måste välja att resa med oss".
Band ni upp dem med kontrakt?
- Ja, vi ställde stora krav. Vi band upp ett 80-tal företag, runt 15 med kontrakt och resten köpte en rejäl bunt förköpsbiljetter. Det var det gotländska näringslivet som såg till att det blev av genom att samarbeta med oss. Det visar vilken kraft samarbete har.
Var fick ni branschkunnande ifrån?
- Jag visste inget om flyg - och det var en enorm fördel. Flyget var nedkört i en tratt, totalt produktionsstyrt. Vi ville ha det marknadsstyrt och anställde ingen från flygbranschen på flera år! Det enda jag var rädd för var att kunderna inte skulle komma, men det gjorde de.
- Vår första operatör la av efter en vecka. Det visade sig att det anbud vi fått var totalt orealistiskt, det gick inte att driva på de villkoren. Det var tur att vi inte visste det, för då hade vi aldrig startat bolaget!
- Men det var stora förändringar det första året, allt blir inte rätt från början.
Som vadå?
- Det handlade framför allt om biljetttyper och prissättningen.
- Sedan förpackade vi konceptet och gick till en ny region, Ängelholm/Helsingborg, och sa "Ni kan få det här". Nu har vi runt 50 delägare i de olika bolagen, eftersom vi kan konceptet.
Du nämnde att det var du och "Pigge" Werkelin som kom på idén. Hans namn dyker nästan alltid upp i samband med ditt. Hur känns det att bli betraktad som "Pigges" sidekick?
- Det är inget jag tänker på. Jag driver det här själv. Men kör det ihop sig så är han svintung att ta in. Han fixar det. Han är ett larmnummer som många entreprenörer borde ha. Men han är ordförande och har den rollen.
- Jag har aldrig haft behov av att vara en offentlig person här på Gotland, det har aldrig gagnat bolaget. Och vi har hela tiden haft starka vd:ar för Gotlandsflyg som har synts utåt.
- Jag har fullt upp med våra sju flygbolag och utvecklingen av de regioner vi flyger på. Jag är rädd för att fokusera för mycket på det gotländska, jag måste ha lika stort engagemang i sex andra orter.
Det har varit mycket skriverier om tvister med just före detta delägare och vd:ar och ni har bland annat anklagats för girighet. Hur känns det?
- När det kommer från dem känns det inget speciellt. Jag tycker att jag har skött det här professionellt. Ibland måste man skiljas, så är det bara.
Hur mycket är du inblandad i "Pigges" övriga företag?
- Ingenting alls. Jag vet ganska lite om hans övriga verksamhet.
Ålder: 44.
Familj: Hustrun Madeleine och barnen Saga, 13, och Birk, 8.
Bor: Villa i Västerhejde.
Fritidsintresse: Mountainbike och löpning. Mycket båt på sommaren.
Okänd egenskap: Åker wakeboard.
Senaste semester: Åkte med Östersundsflyg för en veckas skidåkning i Åre.
Familj: Hustrun Madeleine och barnen Saga, 13, och Birk, 8.
Bor: Villa i Västerhejde.
Fritidsintresse: Mountainbike och löpning. Mycket båt på sommaren.
Okänd egenskap: Åker wakeboard.
Senaste semester: Åkte med Östersundsflyg för en veckas skidåkning i Åre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!