Dyrt med fina djur
2,6 miljoner kronor för ett får. Det var vad man betalade vid en baggauktion i Skottland härom månaden. På Gotland ser prisbilden inom fåravel lite annorlunda ut, även om den börjar komma ifatt.
Guldbagge. Lindholmen Linus heter rekordbaggen som Eva Twengström ropade in på avelsauktionen den 20 september i år.
Foto: Eva Twengström
- Det är så mycket omkostnader runt omkring arbetet med djuren, och priset har länge släpat efter. Men nu är det på väg åt rätt håll, säger hon.
Vid årets baggauktion den 20 september på Suderbys i Sjonhem gick 62 baggar till försäljning. Medelpriset låg på cirka 9 500 kronor, vilket var något mindre än fjolårets 10 000 kronor. Anledningen till det är att det var fler baggar på årets auktion.
Noggrann koll
Maude Fyrenius har varit med sedan 2003, och bara under den här tiden har hon märkt att inte bara prisbilden förändrats utan även noggrannheten med smittskyddet.
- Varje bagge får genomgå en veterinärbesiktning innan den tas in i auktionslokalen. Så var det inte riktigt förr. Nu kollar man efter bland annat fotröta och andra sjukdomar som man så klart inte vill sprida till besättningen.
Bara det bästa
Vid elitavelsauktionen finns bara det bästa att välja på och utbudet har ökat sedan man valt att förlägga auktionen till en helg istället för en tisdag, som man gjort i alla år.
Denna gång var det fyra besättningar som kom hit från fastlandet, och det var också en fastlandsbagge som slog alla tidigare rekord på Gotland.
Dyrgripen Linus
36 500 kronor betalade Eva Twengström från Sindarve Hemse, för sin Lindholmen Linus med vacker lock, glans och färg. Han ska snart få visa vad han går för när tacklammen ska betäckas i november. Men det är först vid lammningen i april som Eva får se resultatet av sin investering.
- Den här avelsbesättningen har funnits sedan länge, fast det var bara fyra-fem år sedan jag tog över, berättar Eva.
Fina djur kostar
Anledningen till att hon betalat så mycket för en bagge är helt enkelt att hon inte vill att besättningen försämras. Det var hennes makes föräldrar som började med Sindarves avelsbesättning på 60-talet, och som Eva nu har tagit över.
För att behålla kvalitén krävs fina djur, och det kostar, menar Eva, som jobbar heltid med att sköta om dem. Hon satsar mycket på att få fina lammskinn eftersom det är den delen av inkomsten som går att påverka. Köttpriset kan hon inte göra så mycket åt, menar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!