Eko-etanolfabrik ska göra ön självförsörjande

Tomas Persson och Mikael Ericsson vill starta en ekologisk etanolfabrik i Slite. Målsättningen är att göra Gotland självförsörjande på fordonsbränsle till år 2010.
I dagsläget finns etanol inte att köpa på Gotland.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-10-01 06:00
Tomas Persson, ansvarig för projektet Hampekraft Gotland och företagaren Mikael Ericsson, arbetar sedan en tid tillbaka med projektet Etanol Gotland. Tanken är att de ska tillverka ekologisk etanol av spannmål som odlats på Gotland.
- Affärsidén är lokal produktion och lokal konsumtion. Det är ett industriprojekt som ger jobb, säger Tomas Persson.
I dagsläget går det inte att köpa etanol på Gotland.
- Vi är det enda länet i hela Sverige som inte har etanol, men det är verkligen hett på fastlandet, så det är klart att det finns en marknad, säger Tomas Persson.
Enligt hans beräkningar förbrukar gotlänningarna cirka 40 000 kubikmeter bensin per år och lika mycket diesel. Tomas Perssons och Mikael Ericssons mål är att ersätta det fossila fordonsbränslet med lokalproducerat, miljövänligt bränsle.
- Målet är att bli självförsörjande, säger Tomas Persson.
Det är inte någon jättefabrik de vill bygga, tvärtom.
- Vi kommer att bli en av de absolut minsta etanolfabrikerna i Europa, säger Tomas Persson.
Fabriken är tänkt att ligga i Slite och skulle ge 50 till 60 arbetstillfällen. De har ett avtal med Vattenfall om att hyra delar av en fastighet och för diskussioner med Cementa.
En annan anledning till att förlägga produktionen i Slite, är att sedan Lantmännen la ner sin verksamhet där tvingas närliggande spannmålsodlare att köra många extra mil till Klintehamn, Tomas Persson tror att många skulle föredra en närmare kund.

Billigt bränsle
Med tanke på de rekordhöga bensinpriserna, kommer etanol troligtvis att vara ett billigare alternativ.
- Om man är riktigt duktiga kan man göra etanol för fem spänn litern, säger Tomas Persson.
Den gotländska etanolen ska också vara ett miljövänligt alternativ, bland annat hoppas de kunna använda värme från Cementas skorstenar. Dranken, det som blir över vid tillverkningen av etanol, ska användas för att framställa biogas och restprodukten av det ska bli jordförbättringsmedel.
Men planerna slutar inte där. Om fem till tio år ska de kunna gå över till att använda cellulosa, från stjälkar och träd, istället för spannmål.
- Vi vill inte använda en matvara och stärkelse är en ätbar vara. Det finns en bakterie som äter upp cellulosa och pinkar etanol. Då pratar vi under två kronor litern, säger Tomas Persson.
Det enda problemet är enligt Tomas Persson finansieringen. De ansöker nu om pengar från RUE och RUT för att kunna göra en ordentlig förstudie.
Den bör vara klar till sommaren 2006. Till hösten 2006 hoppas de att nödvändiga beslut från miljödomstolen och liknande ska vara klart så att själva kan fabriksbygget börja.
- Vi tänker inte acceptera att man måste vara rik och inflytelserik för att få göra något som är roligt, säger Tomas Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!