Erfaren ekonomi- journalist ny krönikör

- Ett journalistliv kantat av kriser. Så ska rubriken sättas när jag skriver mina memoarer, säger Henric Borgström.
Telias trassel är den rubrik som han skriver för dagens Börskrönika i GA. Därmed är premiären satt för GAs Börskrönika med Henric Borgström som skribent

Ekonomi, näringsliv & finans2005-05-31 06:00
Trogna GA-läsare minns honom som allmänreporter med särskilt intresse för ekonominyheter i GA för 25 år sedan. Det var två sommarmånader 1980 i skarven efter jobbet som ekonomireporter på DN och innan han tillträdde tjänsten som ekonomireporter på TV.
Hans karriär som ekonomijournalist har gått raka vägen från DN-redaktionen 1970 via TV2 där han började 1980 som ekonomireporter. 1985 startade han ekonomiekot och efter tre års jobb i Bryssel återvände han 1990 till Sverige, då som ekonomireporter på ekonomiekot.
Därefter följde två år på Dagens Industri fram till år 2000. Numera arbetar han halvtid på Sveriges Radio med ansvar för programmet Pengar i P1, och han är även verksam som ekonomikrönikör och programledare.

Almedalen
På Gotland har han haft perspektivet inställt från Almedalen sedan 1976. Den 4 juli i år, på sin födelsedag, finns han som vanligt på plats på ön för att bevaka politikerveckan. 63 år gammal är han långt från pension och memoarskrivande.
- Mig får ingen bort från jobbet förrän jag har fyllt 67 år. Det finns det Riksdagsbeslut på. Jag tänker fortsätta att arbeta så länge jag orkar, och jag orkar länge än, säger han med ett skratt i telefon från Malmö där han är knuten till Sveriges Radio Malmöhus.
Ekonominyheter är ett intresse som Henric Borgström odlat sedan unga år. Sjöfart är ett annat av hans stora intressen och det var som 17-årig Mässkalle ombord på en Sveabolagsbåt som hans intressevägar korsades.
- Då köpte jag aktier i bland annat Sveabolaget, men sedan har jag under alla år avhållit mig från aktier och börsspekulationer, säger han som i stället har valt att ägna sig åt att granska och kommentera ekonominyheter.

Börsnoterade bolag
Att Gotland numera inte har några egna börsnoterade bolag, inte sedan Rederi AB Gotland togs bort, är något som Henric Borgström beklagar. Förhoppningarna om sågverket i Klintehamn på börsen grusades, men, säger han, många stora börsbolag är ju faktiskt verksamma också på ön.
- Dessutom är många människor delaktiga i den svenska ekonomin.
- Man kan ju se till att två miljoner av det svenska folket direkt är aktieägare i olika bolag, plus alla som är delaktiga pensionssystemet. Omräknat till Gotland, med 57 000 innevånare, betyder det kanske fler än 10 000 gotlänningar.
Att det finns ett stort intresse för såväl ekonomi som kriser är ett faktum som Henric Borgström är väl varse. Att kombinationen ekonomi och kris också lockar till läsning och lyssnande gör hans ord väl värda att begrunda.
- Ekonomi som journalistik och nyheter fick verklig fart efter 1973. Det började med oljekrisen och sedan har det fortsatt med rederikris, stålkris, valutakris, statsfinansiell kris, fastighetskris, finanskris och it-kris.
Varje epok har haft sin kris. Kriser är något som fascinerar många, också Henric Borgström som har följt, bevakat, rapporterat och kommentera de ekonomiska kriserna sedan 1970-talet. Det är något som han kan berätta om i sina memoarer.
Ett journalistiskt liv kantat av kriser är väl valt som arbetsnamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!