Få gotländska angrepp av fruktad insekt

Den torra sommaren har gjort att ett stort antal skogsägare runt om i landet har drabbats av allvarliga angreppen av skadeinsekten granbarkborre. Gotland är dock relativt förskonat.

Karin Wågström, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen på Gotland.

Karin Wågström, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen på Gotland.

Foto: Eva HC Nyström

Ekonomi, näringsliv & finans2019-04-02 18:11

– Vi har inte haft några större problem med granbarkborre på Gotland, men det beror troligtvis på att vi inte har så mycket gran. Det kan finnas några enstaka fall, säger Karin Wågström, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen på Gotland.

På fastlandet däremot kommer alarmerande rapporter om angrepp av granbarkborre med skogsskador som värderas till över en miljard kronor, enligt uppgifter från Skogsstyrelsens hemsida. Gotland har dock, som sagt, inga större angrepp av denna cirka 4 mm långa skalbagge som räknas som den insekt som kan göra störst skada på våra granskogar. Trots det gäller det att vara uppmärksam eftersom stressad skog, till exempel efter den torra sommaren och skador från stormen Alfrida, gör att träden blir mer sårbara.

– Stressade träd kan bli extra mottagliga för olika typer av skadeinsekter, men även svampangrepp, och det finns en del mer eller mindre allvarliga sådana att vara vaksam över, säger Karin Wågström

Hon lugnar eventuellt oroliga skogsägare och berättar att man från Skogsstyrelsens sida gillrade granbarkborrefällor ute i de gotländska skogarna för ett tiotal år sedan, men att man då inte fångade några granbarkborrar över huvud taget, men det är klart att de finns även på Gotland.

– Vi har inte heller noterat några större angrepp eller skador av granbarkborre den senaste tiden, men det är klart att man ska vara vaksam. I de få fall som noterats handlar det om några enstaka träd, säger hon.

Trots det uppmanar Karin Wågström alla gotländska skogsägare att ha koll på sina skogsbestånd och kontakta Skogsstyrelsen ifall man ser att många träd plötsligt mår dåligt och uppvisar symptom på att något inte står rätt till, eller dör. Det kan handla om granbarkborre, men är mer troligt att det rör sig om andra skadegörare (insekter eller svampar). Förra sommaren drabbades en del områden på ön också av torkskador som många träd inte klarade av. På tall var eventuellt svampen Diplodia inblandad här, men det är ännu oklart i vilken omfattning.

– Det kan vara lätt att förväxla angrepp av granbarkborre med angrepp av den betydligt mindre farliga dubbelögade bastborren som däremot har noterats på Gotland. Som skogsägare är det mer angeläget än någonsin att långsiktigt sprida riskerna i skogen. Många studier pekar på vikten av att öka variationen i skogen, till exempel med ökad lövinblandning. Det kan minska effekterna av skadegörare som orsakats av, till exempel, förändrat klimat, men gynnar i många fall även skogsproduktionen, säger Karin Wågström.

Granbarkborren förökar sig främst i färska vindfällen av gran och därför är det viktigt att ta bort dem innan sommaren.

Man kan förebygga angrepp genom att avverka så kallade riskbestånd. Stressade granar, till exempel på grund av torka, doftar på ett speciellt sätt och detta känner granbarkborren. Nedsatta träd har svårare att försvara sig mot angrepp av granbarkborre.

Källa: Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!