I boken Garpar, gipskatter och svartskallar. Invandrarna som byggde Sverige (2010), av författaren Anders Johnson, kan du läsa om de utländska köpmän och företagare som var med att sätta Gotland på handelskartan.
Författaren inleder boken med ett citat ur Historia om de nordiska folken (1955), som säger rätt mycket om vilken livlig och mångkulturell handelsplats Visby har varit.
"Den berömda staden Visby var fordom götarnas och många andra folks handelsplats, och den var så uppfylld med rikedomar och handelsvaror, att den näppeligen ansågs äga sin like i Europa. Dit sammanströmmade götar, svear, ryssar, danskar, preussare, engelsmän, skottar, flandrare, fransmän, finnar, vender, sachsare, spanjorer".
Garpar med flera
Tyskarna hade stort inflytande, så stort att vår domkyrka, Sankta Maria, invigdes som en tysk kyrka. De bildade under 1100-talet Gotlandssällskapet.
Ett välkänt tyskt namn är Jürgen Hinrich Donner, från Lübeck, som levde under första halvan av 1700-talet och drev ett handelshus. Han gifte sig med en gotländsk kvinna vid namn Anna Margaretha Lythberg. När maken dog tog hon över företaget och utvecklade det med bland annat tobaksfabrik och rederi.
Så har vi skotten Peter Graham som började med att skövla de gotländska skogarna, men som sedan grundade industrier där man bland annat byggde jordbruksredskap och järnvägsfordon. Och till Slite kom Jacob Momma, från en holländsk köpmansläkt, för att starta ett skeppsbyggeri.
För den som är intresserad av näringslivshistoria torde dessa 300 sidor bok vara av värde eller som Claes Arvidson, tidningen Sydsvenskan, uttrycker:
"Johnsons tegelsten är värdefull på ett annat sätt än att drämma till Jimmie Åkeson med. Det är en historia som behöver berättas och den kan bidra till att påverka den mer allmänna föreställningsramen kring invandring som fenomen".
Fiktivt men verkligt
Elisabet Nemerts roman Ödets hav (2009) handlar om en Aurora Eken som under 1300-talet växer upp på Gotlands landsbygd och blir en stark kraft för handelsmännen att räkna med.
Hon gifter sig rikt med en tysk köpman i Visby, men är själv en slipad affärskvinna som når stora framgångar och gör sig ett namn i den ryska handelsstaden Novgorod.
Med sina romantiska och äventyrliga inslag, bland annat med händelser som den danska invasionen, är den här romanen ett lättläst och spännande substitut för de mer vetenskapliga verken.
Recensenten Ronnie G Lundin skrev i Gotlands tidningar då boken kom:
"Som historisk roman är den intressant i sig, även om man får ta vissa saker med en nypa salt".
Avhandling om handeln
Boken Individer, familjer och block. Köpmän och köpenskap på Gotland 1894-1994 (1994) av Sven Gerentz, gavs ut i samband med att Köpmansgillet i Visby firade 300 år. Där finns bland annat statistik för antal företag inom jordbruket under en 30-årsperiod. Och du får veta vad turismen har betytt för öns företagare.
"Vissa tendenser till koncentration av turismen till området Visby-Tofta har förmärkts. Myndigheterna har dock försökt motverka detta och främja en spridning, eftersom detta bl a har betydelse för möjligheterna att ge en rimlig service exempelvis genom lanthandeln till den bofasta befolkningen under hela året" (sid 233).
Det här stycket handlar om perioden i början av 1990-talet. Vi backar med bokens hjälp, tillbaka hundra år, till 1890-talet och läser om vilka kunder man riktade sig till då:
"Detaljhandeln i Visby hade vid 1890-talets mitt att betjäna två kundkategorier, dels Visbys egna innevånare, som då till större delen bodde innanför muren, dels ock lantbrukarehushåll i de fall de inte var belägna alltför långt från staden" (sid 53).
Det här är en doktorsavhandling skriven vid Handelshögskolan i Stockholm. Men låt inte det avskräcka dig i tron att den är svår och alldeles för faktaspäckad för att hålla intresset vid liv. Den är tämligen lättläst och gör en stor mängd fakta begriplig.
En stor behållning under läsandet är de svartvita fotografierna som kompletterar texten väl, även om det gärna fick vara ännu fler. En bild är från den 27 juli 1939 då varuhuset Tempo invigdes. Ett varuhus som kom att ruska om handeln i Visby rejält.
Berättelserna är många och välkända namn dyker upp. Där finns bland annat Duse & Melin, Dunbodi, Bingebyhallen och Torgkassen. Och för tabellbitare finns en hel drös med talande siffror som ger en tydlig bild över näringslivets status genom historien. Bland annat vad gäller konsumentprisindex, nyetablerade företag, utförsel av råsocker och kalksten samt införsel av personbilar.